U subotu djelomice sunčano, uz kišu uglavnom u južnijim krajevima

17.09.2021.

17:11

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

U četvrtak ljeto - u petak jesen! Možda je to najkraći opis promjene vremena s četvrtka na petak. U većini je krajeva palo barem malo od mnogima željene kiše, a ponegdje je bilo i obilnijih pljuskova, osobito u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je mjestimice palo i više od 60 litara kiše po kvadratnome metru. Pritom je poslijepodnevna temperatura zraka u petak u većini mjesta središnje i istočne Hrvatske bila niža i za više od 10 °C nego u četvrtak.

Za vikend i veći dio sljedećega tjedna temperatura zraka diljem će Hrvatske bit primjerenija dobu godine od one koja je bila do četvrtka. Štoviše, gdjekad će čak biti i malo niža od prosječne, osobito najviša poslijepodnevna u kopnenom području. Pritom će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te i dalje uz povremenu mjestimičnu kišu, češću na Jadranu i krajevima uz njega, a u sjevernijem području uglavnom tijekom nedjelje i noći na ponedjeljak.

Nakon prevladavajućeg juga i jugozapadnjaka tijekom vikenda, na Jadranu će u prvom dijelu novoga tjedna biti i bure, na sjevernom dijelu mjestimice umjerene i jake, osobito podno Velebita.


I dok za upozorenja zbog mogućih olujnih udara bure poslije ponedjeljka još ima vremena - ona za vikend su već objavljena ili će uskoro biti - i to zbog nedjeljnih ponegdje obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Valja podsjetiti i na ovaj vikend nužan dodatan oprez u prometu zbog uvjeta ne vezanih s meteorologijom - u Zagrebu i široj okolici zbog mnogobrojnih hodočasnika u Mariju Bistricu, a u mnogim krajevima i zbog berbi grožđa - uz ono obavezno: "Ako pijete - ne vozite!"

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a, i koja se zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U subotu promjenjivo, uz kišu uglavnom u južnijim krajevima

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano. Ujutro je u Posavini moguća magla, danju prolazno umjerena naoblaka, a u dijelu Podravine i uz Dunav umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura između 12 i 15 °C, a najviša oko 23 °C. Iako svježije nego proteklih dana, bit će to sasvim primjereno sredini rujna.

U umjereno oblačnoj središnjoj Hrvatskoj vjetar će gotovo posve izostati, baš kao i oborina, ali ujutro uz rijeke može biti magle. Jutarnja temperatura oko 13 °C, danju do 23 °C.

Na zapadu većinom sunčano, osobito u Istri. U gorju uz povremeno više oblaka može pasti malo kiše, poglavito u Lici prijepodne. Ujutro duž obale sjevernog Jadrana umjerena bura, potom sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 10 u gorju do 20 °C na moru, a najviša većinom od 19 do 24 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, mjestimice s kišom i grmljavinom. U drugom dijelu dana vremenske prilike će se smiriti i bit će duljih suhih i sunčanih razdoblja. Vjetar umjeren jugozapadni, na malo do umjereno valovitom moru sjeverozapadni. Jutro duž obale i dalje relativno toplo, a danju većini ugodno s najvišom temperaturom zraka između 24 i 26 °C.

Iako neće biti odveć izraženi, pa ni česti, povremeni lokalni pljuskovi najdulje će se zadržati na krajnjem jugu Hrvatske. Vjetar slab, povremeno umjeren sjeverozapadni ili zapadni. Temperatura zraka ujutro oko 20 °C, a danju većinom od oko temperature mora - 24 °C do najviše 27 °C."

I dalje promjenjivo, u nedjelju uz češću kišu


"Na Jadranu - osobito sjevernom dijelu - u nedjelju opet može biti lokalno izraženih pljuskova, a u ponedjeljak još malo kiše na jugu, većinom prijepode. Pritom će u novome tjednu biti stabilnije - djelomice ili čak pretežno sunčano. Umjereno jugo i jugozapadnjak na sjevernom će dijelu zamijeniti bura, a temperatura se neće bitnije mijenjati.

Na kopnu promjenjivo oblačno, neznatno svježije i najčešće suho, ili bar uz česta suha razdoblja. Njih će prekidati mjestimična kiša, osobito u nedjelju na zapadu. Na istoku vjerojatnost za kišu raste u ponedjeljak, kada će i zapuhati prolazno umjeren sjeverni vjetar. Za mirnih jutara može biti magle.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!