U petak na kopnu nestabilnije s grmljavinom, na Jadranu vruće

17.08.2023.

20:40

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U kopnenim krajevima u petak je vjerojatnost kiše i grmljavine najveća, a u subotu završava nestabilno vrijeme. Zatim od nedjelje slijedi sunce i vrućina - temperatura raste na vrijednosti koje predstavljaju umjerenu opasnost za zdravlje. Na Jadranu tada toplinski val može još jače djelovati na zdravlje, predviđa se velika i vrlo velika opasnost, pogotovo početkom idućeg tjedna. Dnevna temperatura do 37°C, a noći vrlo tople više dana u nizu.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak na kopnu nestabilnije s grmljavinom, na Jadranu vruće

Galerija
Tomislav Kozarić, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U petak će vjerojatnija biti i grmljavina. Iako će prizemno biti malo povišen tlak i topao zrak, po visini će kružiti razmjerno vlažan i hladniji zrak. Stoga se nad kopnom, pogotovo u istočnoj Hrvatskoj, u petak očekuje nestabilnije vrijeme. Veći dio dana djelomice sunčano, a uz jači razvoj oblaka mjestimice kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana. Ujutro ponegdje magla. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura oko 30°C.

Poslijepodne će i u središnjim predjelima porasti vjerojatnost za lokalno malo kiše ili pljusak s grmljavinom, a dan će početi uz pretežno i djelomice sunčano. Ujutro ponegdje može biti magle. Najniža jutarnja temperatura oko 17 stupnjeva, danju većinom vruće.

Vrućina će najizraženija biti na dijelu sjevernog Jadrana uz umjerenu opasnost od djelovanja na zdravlje, a u Lici temperatura može porasti do 29°C. Prevladavat će sunčano, u Gorskome kotaru poslijepodne uz jači razvoj oblaka i poneki kratkotrajni pljusak s grmljavinom koji može zahvatiti i riječko područje. Po kotlinama gorskih predjela ujutro ponegdje magla. U noći i ujutro umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, zatim će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji će biti obilje sunca, temperatura će danju dosezati i 34°C, a noć će također biti topla. Ujutro slaba i umjerena bura, od sredine dana umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak uz većinom malo valovito more temperature oko 26°C.

Na južnom Jadranu će dominirati vedrina, nakon tople noći i jutarnjeg burina. Danju do umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak, a najviša temperatura oko 32°C. Na otvorenom, more ponegdje umjereno valovito".

Sljedećih dana sve sunčanije i stabilnije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U subotu se na zapadu unutrašnjosti smanjuje vjerojatnost pljuskova, a još su izgledni na istoku gdje, kao i sutra, mogu biti izraženiji. Od nedjelje posvuda pretežno sunčano i stabilno. Vjetar većinom slab. Bit će vruće, početkom idućeg tjedna moguće su već tople noći, a danju temperatura i do 35°C.

Na moru će tada temperatura rasti i do 37°C, noći će biti vrlo tople te će rasti opasnost od vrućine. Toplinski val Jadran će zahvatiti u subotu kada u Dalmaciji može biti lokalnih popodnevnih pljuskova. Od nedjelje potpuno sunčano i vedro. Puhat će većinom umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!