Subota većinom suha, barem djelomice sunčana te razmjerno vjetrovita

17.12.2021.

18:53

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Za vikend i početkom radnog tjedna većinom suho, barem djelomice sunčano te na kopnu hladnije nego u petak, ujutro ponegdje uz maglu. Uz povremeno više oblaka malo snijega past će uglavnom u gorju. Na Jadranu će umjerena i jaka bura i tramontana u nedjelju malo oslabjeti te prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak, pri čemu će jutra biti malo svježija.

Od srijede jačanje juga, porast naoblake i dotok sve toplijeg i vlažnog zraka pa će kiše osim u gorju i na sjevernom Jadranu od četvrtka biti i drugdje.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala:

"Podosta sunčana vremena i visoki tlak zraka tijekom vikenda će vjerojatno mnogima povoljno utjecati na energiju i raspoloženje, no nekima bi san mogao remetiti mjesec, koji će biti pun u subotu ujutro."


U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U subotu većinom suho, barem djelomice sunčano te razmjerno vjetrovito

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Subota u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčana, no u noći i ujutro prolazno povećana naoblaka i u Posavini gdjegod malo snijega. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od -1 do 1 °C, najviša dnevna oko 6 °C.

Podjednake vrijednosti i u barem djelomice sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje je ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

U gorskoj Hrvatskoj ponegdje i jak sjeveroistočnjak, dok će na sjevernom Jadranu puhati bura, podno Velebita na udare i olujna. Na obali te u Gorskom kotaru prevladavat će vedrina, no u Lici promjenjiva naoblaka, uglavnom u noći i ujutro lokalno može pasti pljusak snijega. Najniža temperatura zraka od -2 °C u unutrašnjosti do 8 °C na otocima, a najviša dnevna oko 3 °C u gorju te do 12 °C na obali.

Podjednako toplo ili još malo toplije bit će na obali srednjeg Jadrana, uz većinom sunčano vrijeme. U unutrašnjosti Dalmacije povremeno više oblaka i hladnije, a uz granicu s Bosnom i Hercegovinom moguć je pokoji pljusak snijega. Puhat će umjerena i jaka bura i tramontana.

I na sunčanom krajnjem jugu Hrvatske umjerena i jaka bura i tramontana pa će more biti umjereno valovito i valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C, najviša oko 13 °C."

U nedjelju i ponedjeljak još razmjerno stabilno pa promjenjivije

"U kopnenim krajevima nedjelja barem djelomice sunčana te ponegdje ujutro maglovita. U ponedjeljak će prolazno zapuhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar s kojim će stići i prolazno više oblaka te malo snijega u središnju Hrvatsku. Uz porast naoblake u utorak snijega može biti u Gorskom kotaru.

Na Jadranu će idućih dana dominirati nebesko plavetnilo. Bura će krajem vikenda slabjeti te prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Na sjevernom Jadranu u nedjelju su mogući magla i niski oblaci, osobito u Istri, a u utorak porast naoblake i ponegdje malo kiše. Jutra će biti hladnija.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!