U srijedu promjenjivo i toplije, ponegdje kiša, u gorju i snijeg

17.01.2023.

16:55

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U srijedu još iznadprosječno toplo uz jugozapadni i južni vjetar te sunčana razdoblja, a mjestimična oborina uglavnom u obliku kiše. Štoviše, na Jadranu i mjestimice obilnijim pljuskovima praćenih grmljavinom, kojih može biti i u četvrtak.

Od četvrtka za sve zimoljupce povoljnije - hladnije i za siječanj normalnije vrijeme, na Jadranu uz često jaku buru, osobito podno Velebeta i olujnu, pri čemu će na Jadranu dani biti uglavnom bez oborine, a u kopnenom području raste vjerojatnost za povremenu susnježicu i snijeg, ne samo u gorju, nego i u nizinama. Naravno, uz osjetan sjeverni i sjeveroistočni vjetar.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu promjenjivo i toplije, ponegdje kiša, u gorju i snijeg

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu u istočnoj Hrvatskoj iznadprosječno toplo, danju i do 14 °C, uz i dulja sunčana razdoblja. Kiše će biti uglavnom u noći i ujutro, te ponovno krajem dana. Umjeren jugozapadnjak u drugom dijelu dana će slabjeti.

U središnjoj Hrvatskoj
promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura uglavnom od 1 do 4 °C, a poslijepodne malo viša nego u utorak.

Srijeda će najoblačnija biti u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu. Povremeno kiša, a u višim predjelima Gorskoga kotara i malo susnježice i snijega. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak. Najviša temperatura do 2 °C u gorju te do 12 °C otocima.

U Dalmaciji
promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku mjestimice obilnijih pljuskova s grmljavinom. Umjeren i jak jugozapadnjak i južni vjetar. More umjereno valovito i valovito.

I na jugu Hrvatske relativno toplo, čak i oko 15 °C. Povremeno kiša i grmljavina, ponegdje i izraženija, a sunčana razdoblja vjerojatnija prijepodne. Jak južni vjetar na otvorenom će okrenuti na jugozapadnjak. More valovito i jače valovitio, u početku moguće i uzburkano."

I dalje promjenjivo, ali i hladnije

"U nastavku tjedna u unutrašnjosti pretežno oblačno uz zahladnjenje i sve češću povremenu susnježicu i snijeg i u nizinama. Zapuhat će sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni.

Na Jadranu
umjereno do pretežno oblačno i postupno hladnije. Do petka povremeno s kišom, na sjeveru moguće i snijegom, a u subotu više suha vremena. Umjeren do jak jugozapadnjak, u okretanju na buru.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!