U petak promjenjivo i svježije, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju

16.09.2021.

18:36

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

"Idućih dana promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova, koji u petak i nedjelju mjestimice mogu biti i izraženiji. Na Jadranu će puhati povremeno umjereno jugo i jugozapadnjak, a u ponedjeljak na sjevernom dijelu bura. Početkom idućeg tjedna bit će više sunčana vremena, ali još ponegdje i malo kiše. Osjetno će i osvježiti pa će dnevna temperatura zraka u većini unutrašnjosti biti uglavnom oko 20 °C, a na Jadranu oko 25 °C.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a, čiji su službenici pripremili i posebno priopćenje:

"Stiže promjena s kojom će se vrijeme prilagoditi dobu godine.",

u kojem se, između ostaloga, upozorava:

"S obzirom na relativno visoku temperaturu i zraka i mora - s ovom promjenom vremena moguća su grmljavinska nevremena s tučom, ponegdje i pijavicama.
"

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U petak promjenjivo i svježije, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice će padati kiša, osobito poslijepodne i navečer. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 18 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
malo niža temperatura zraka. Bit će promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima
većinom oblačno s kišom, pa i u u obliku obilnijih pljuskova praćenih jakim i olujnim vjetrom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperaura zraka od 15 do 17 °C, uz obalu između 18 i 20 °C. Najviša dnevna između 18 i 21 °C, na moru od 22 do 25 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i nestabilno s pljuskovima koji mjestimice mogu biti jače izraženi. Puhat će većinom umjeren južni vjetar i jugo koji će prolazno okrenuti na sjeverni. Jutarnja temperatura od 16 do 19 °C, uz obalu između 19 i 23 °C. Najviša dnevna uglavnom od 24 do 28 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, gdje će biti i najviše sunčana vremena, ali uz prolazno povećanu naoblaku povremeno će biti i kiše, pa i u obliku pljuskova. Puhat će umjereno do jako jugo."

I sljedećih dana promjenjivo, te većinom još malo svježije

"Idućih dana u unutrašnjosti promjenjivo, povremeno s kišom, osobito u nedjelju i ponegdje izraženijim pljuskovima. Najviše sunčana vremena vjerojatno će biti u subotu, kada će kiša padati uglavnom u gorju.

Na Jadranu u subotu
djelomice sunčano, a na južnom dijelu uz povećanu naoblaku mjestimice kiša. U nedjelju ponegdje obilniji pljuskovi, a u ponedjeljak sunčanije, iako još ponegdje s kišom. Puhat će povremeno umjereno jugo i jugozapadnjak, a u ponedjeljak na sjevernom dijelu bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!