Subota u južnijim krajevima sunčana i vruća, sjevernije nestabilna

15.07.2022.

15:49

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

Nakon lokalnih pljuskova s grmljavinom i osvježenjem potkraj petka i u subotu, i to uglavnom u dijelu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu - od nedjelje opet slijede stabilniji i sunčaniji dani. Stoga će i temperatura zraka ponovno rasti pa će se od četvrtka približiti dosadašnjim rekordima, ne samo ovog dijela godine, nego u nekim mjestima čak i apsolutnim. Štoviše, ponegdje ih čak može i nadmašiti.

A prije tog novog razdoblja gotovo diljem Hrvatske vrućih i suhih dana valja upozoriti i na buru, koja će u subotu na sjevernom Jadranu, a u nedjelju i južnije mjestimice biti jaka, na udare i olujna pa pozorno pratite informacije HAK-a. Osim toga, valjalo bi i smanjiti potrošnju vodu, onemogućiti širenje vatre na otvorenom prostoru...


U nastavku slijedi detaljnija vremenska prognoza po područjima i danima koju je u petak poslijepodne za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a. U emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika" u 19 sati, osim detaljne prognoze po područjima za sljedeće dane, podsjetila je i na postavljanje pete i u ovom nizu posljednje meteorološko-oceanografske plutače DHMZ-a koja će pridonijeti kvaliteti vremenskih prognoza i upozorenja.

Kristinine prognoze i prognoze ostalih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu u južnijim krajevima sunčano i vruće, sjevernije nestabilno i manje toplo

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Iako će potkraj petka i u subotu ujutro lokalno biti pljuskova, ponajprije u Istri i Gorskom kotaru, dugotrajni manjak oborina neće biti nadoknađen. U nastavku subote prevladavat će sunčano, osobito na sjevernom Jadranu, a pokoji poslijepodnevni pljusak moguć je u gorju. Umjerena, podno Velebita i jaka bura sredinom će dana oslabjeti. Najniža temperatura zraka od 12 °C u unutrašnjosti do 23 °C na obali. Najviša dnevna između 28 i 33 °C.

U Dalmaciji sunčano i vruće, no u unutrašnjosti nestabilnije, pa poslijepodne može biti jačeg razvoja oblaka, lokalno i kiše uz grmljavinu. Vjetar slab, od sredine dana i umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša temperatura od 32 do 34 °C.

Najsunčaniji će biti jug Hrvatske s najvišom temperaturom između 30 i 35 °C. U prvom dijelu dana tiho, a popodne slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, pa će more, temperature od 21 do 23 °C, biti mirno ili malo valovito.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu subota će biti barem djelomice sunčana, ali i nestabilna. Mjestimice će biti kiše, uglavnom u noći i rano ujutro. Moguća je i grmljavina. Vjetar slab, ujutro i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža temperatura zraka oko 15 °C, a najviša do 30 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednake, pa i malo niže vrijednosti, iako će prevladavati sunčano. No rano ujutro te kasno poslijepodne lokalno može pasti malo kiše ili pokoji pljusak. Vjetar slab, popodne i umjeren sjeveroistočni."

Ponovno sunčanije, tijekom vikenda uz ponegdje jaku buru

"Idućih će dana u unutrašnjosti oblaka biti sve manje. Početkom radnog tjedna jutro razmjerno svježe, no dnevna temperatura zraka bit će u porastu. Umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar do utorka će oslabjeti.

Na Jadranu će noću i ujutro puhati bura, samo u nedjelju podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Bit će sunčano i vruće, osobito u Dalmaciji.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!