I dalje razmjerno stabilno, uz buru, ali na kopnu posvuda ne i suho

15.12.2021.

18:24

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"I u četvrtak na kopnu još pretežno oblačno i maglovito uz mjestimice slabe oborine - na istoku malo kiše i rosulju, u gorju susnježicu. Zatim će na radost mnogih biti i sunčanih razdoblja te uglavnom suho, u petak i subotu vjetrovito, od nedjelje hladnije. A poslije utorka, uoči Božića možda će biti i drugih veselja, jer se povećava vjerojatnost oborina, najprije na Jadranu, gdje će do tada prevladavati sunčano uz buru i sjeverni vjetar, te povremeno sjeverozapadnjak. Vjetar će jače puhati do subote, a na češće olujne udare treba biti pripravan osobito krajem petka i u prvom dijelu vikenda. Od subote i na moru hladnije.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao temperaturu zraka u Splitu i Zagrebu u dosadašnjem dijelu prosinca i sljedećih tjedan dana:

"I sljedećih dana na Jadranu vrijeme po buri, uz relativno male razlike najniže i najviše dnevne temperature u odnosu na prosječne prosinačke vrijednosti. I na kopnu je prosinac kroz povijest mjerenja pokazivao zamjetno veće varijacije temperature nego što to pokazuje ove godine. Malo iznad prosjeka bit će idućih nekoliko dana, a početkom božićnog tjedna normalnije."

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

I dalje bez veće promjene - na moru suho, uz buru, na kopnu većinom oblaci, magla, ponegdje slabe oborine

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak na istoku Hrvatske oblačno i maglovito, osobito od sredine dana uz mjestimice slabu kišu i rosulju te ponegdje umjeren sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od -1 do 2 °C, moguća je i poledica, a najviša od 4 do 6 °C.

Podjednaka jutarnja temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, a dnevna od 6 do 8 °C, uz većinom slab vjetar. U prvom dijelu dana uglavnom oblačno, mjestimice s maglom. Lokalno može biti i rosulje. Zatim na zapadu vjerojatno i kraća sunčana razdoblja.

Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano uz većinom umjerenu i jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu. Najtoplije na otocima, a ujutro u unutrašnjosti Istre mraz. U gorskim predjelima u četvrtak kao i u srijedu, samo je veća vjerojatnost mjestimične oborine na granici kiše i snijega, osobito u Lici, dok se u Gorskome kotaru popodne može pokazati malo sunca.

Umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar uz većinom umjereno valovito more i dalje u Dalmaciji. Prevladavat će sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro temperatura uglavnom od 4 do 9 °C, a poslijepodne od 10 do 15 °C.

Gotovo ista prognoza vrijedi i za jug Hrvatske - ponegdje jaka bura, prema otvorenom i valovito more, a sunčanih sati više nego u srijedu. Najviša temperatura zraka oko 14 °C, a ujutro najhladnije u dolini Neretve i osobito u Konavlima."

I u nastavku tjedna razmjerno stabilno

"U nastavku ovog tjedna na kopnu češća i dulja sunčana razdoblja, ali su uz promjenljivu naoblaku još moguće neznatne oborine, ponajprije na istoku i u gorju. Zapuhat će umjeren do jak sjeverozapadni i sjeverni vjeta, u subotu i sjeveroistočni. U nedjelju će vjetar oslabjeti, pa će jutro biti najhladnije.

Na Jadranu se nastavlja prevladavajuće sunčano i vjetrovito. Puhat će i dalje umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, s olujnim udarima osobito krajem petka i u subotu, a povremeno će okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura za vikend u padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!