Srijeda većinom sunčana i vrlo topla, na moru i vruća, ali jutro svježije

14.06.2022.

18:43

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Do kraja tjedna može se jamčiti većinom sunčano i vrlo toplo, gdjekad i vruće vrijeme, ali ne i sasvim stabilno. U srijedu će bura oslabjeti pa će jutarnja temperatura zraka biti malo niža nego u utorak. No, već potkraj četvrtka u sjevernim hrvatskim krajevima, a u petak i u južnijim povećana je vjerojatnost lokalnih pljuskova s grmljavinom, zatim i za opet ponegdje jaku buru.

Za idući tjedan prognoza nije dovoljno pouzdana pa s planovima aktivnosti koje ovise o vremenu valja pričekati.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Srijeda većinom sunčana i vrlo topla, na moru i vruća, ali jutro svježije

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, vjetar uglavnom slab. Zbog vedre noći jutro će biti zamjetno svježije nego od u utorak - najniža temperatura većinom od 11 do 13 °C. Danju pak malo toplije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu oko 27 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj poslijepodne toplije, temperatura i do 29 °C, a u noći i ujutro također razmjerno svježe. Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, većinom samo visokom, koprenastom ili slojevitom. Vjetar većinom slab južni.

Na zapadu zemlje pretežno sunčano. U Gorskome kotaru poslijepodne ponegdje umjeren razvoj oblaka, uz malu vjerojatnost za koju kap kiše. Ujutro podno Velebita slaba do umjerena bura, a od sredine dana na sjevernom Jadranu uglavnom slab zmorac. U gorju vjetar slab. Najviša dnevna temperatura većinom od 25 °C u gorju do 30 °C na obali. Rano ujutro po kotlinama Like temperatura niža i od 10 °C.

U Dalmaciji sunčano. Ujutro slaba i umjerena bura, od sredine dana jugozapadnjak i zapadnjak uz većinom malo valovito more. Ujutro temperatura od 15 °C u unutrašnjosti Dalmacije do 22 °C na moru, a poslijepode oko 30 °C.

U srijedu na jugu Hrvatske obilje sunčanog vremena i vedrine. U početku će puhati većinom umjerena bura, a od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak. More pritom malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka od 29 °C na obali do 31 °C u zaobalju i dolini Neretve."

U nastavku tjedna nestabilnije

"U četvrtak u unutrašnjosti veći dio dana pretežno sunčano, a prema kraju dana nestabilno. Uglavnom u sjeverozapadnim i sjevernim predjelima ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom, pa i izraženiji. U petak djelomice sunčano, još uz mogućnost za malo kiše ili lokalni pljusak na istoku te u gorju, zatim sunčanije. Vjetar većinom slab, u petak umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. I dalje vrlo toplo, a u četvrtak često i vruće.

Na Jadranu će i idućih dana prevladavati sunčano i vruće. U petak će prolazno biti nestabilnije - uz umjeren do jak razvoj oblaka popodnevni lokalni pljuskovi s grmljavinom najvjerojatniji su u Dalmaciji. U četvrtak uglavnom slab vjetar s mora, a zatim će zapuhati bura koja će krajem petka i u subotu ponegdje biti jaka.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!