U nedjelju oblačno, kišovito, svježije, jako jugo, na sjevernom Jadranu bura

13.05.2023.

21:31

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih će dana opet biti više oblaka i kiše, pritom osobito na kopnu i niža temperatura zraka. Obilna kiša past će u nedjelju i utorak, kada je i najveća vjerojatnost za grmljavinska nevremena. U Dalmaciji će puhati jako i olujno jugo, a na sjevernom Jadranu umjerena bura, s olujnim udarima u utorak.

Ponešto povoljniji bit će ponedjeljak u zapadnijim predjelima, gdje bi veći dio dana mogao proteći bez kiše. 

Od srijede manje kiše, pa raste vjerojatnost za sunčana razdoblja i toplije vrijeme, posebice na Jadranu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je komentirala:

"Oblaci, vjetar i kiša bit će glavni čimbenici vremena sve do sredine idućeg tjedna. Kišovito vrijeme pogodovat će razvoju bolesti na usjevima i voćkama, a nepovoljne biometeorološke prilike djelovat će negativno na raspoloženje kod ljudi."
Stoga imajte razumijevanja i strpljenja u komunikaciji s drugima više nego inače, a još detaljniju agrometeorološku prognozu saznajte u "Plodovima zemlje" nakon emisije "Vrijeme", odmah poslije nedjeljnog podnevnog "Dnevnika".

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Tomislava Hojsak, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nedjelju oblačno, kišovito, svježe, jako jugo, na sjevernom Jadranu bura

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu već od jutra pretežno oblačno s kišom, a povremeno može i zagrmjeti. Navečer na zapadu pljuskovi mogu biti izraženi. Zapuhat će umjeren jugoistočni vjetar, prolazno s jakim udarima. Temperatura od 13 do 17 °C.

Još jedan oblačan i kišovit dan i u središnjoj Hrvatskoj. Kiša će biti česta, uz pojavu izraženih pljuskova i obilna. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Temperatura bez izraženog dnevnog hoda, većinom od 11 do 16 °C.

U gorju oblačno i kišovito, a obilna kiša past će ponajprije u Lici. Na sjevernom Jadranu prijepodne oblačno s čestim pljuskovima, na Kvarneru i obilnim. Najmanje kiše vjerojatno u zapadnoj Istri, a popodne će nakratko proviriti i sunce. Zapuhat će umjerena bura, popodne jugozapadni vjetar.

Nedjelja će najkišovitija biti u Dalmaciji, a izraženi pljuskovi česti i obilni, osobito navečer u unutrašnjosti. Jako i olujno jugo slabjet će tek navečer. Dnevna temperatura zraka većinom od 15 do 20 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će puhati jako i olujno jugo. Prevladavat će oblačno, kiša česta i obilna, osobito na obali i u zaobalju. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom na otocima."

I dalje promjenjivo


"I u novom tjednu na kopnu kiša, pa i u obliku jačih pljuskova, moguće i uz grmljavinu. Najoblačniji i najkišovitiji bit će utorak, kada bi ponovno mogla pasti znatnija količina kiše, a pojačat će i sjeveroistočni te istočni vjetar. U ponedjeljak manje kiše i malo sunca na zapadu i sjeverozapadu, a u srijedu na istoku zemlje. Temperatura zraka primjerenija sredini travnja, a ne svibnja.

Nestabilno i na Jadranu. S jačim pljuskovima ponajprije bi se u utorak lokalno moglo nakupiti i više od 100 litara kiše po četvornome metru. U Dalmaciji će puhati jugo, umjereno do jako, u utorak i olujno, a na sjeveru umjerena bura, s olujnim udarima u utorak. U srijedu će vjetar oslabjeti, a pljuskovi neće biti toliko izraženi.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!