U subotu barem djelomice sunčano, ponegdje pljuskovi, razmjerno toplo

13.05.2022.

17:33

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Tijekom vikenda će biti razmjerno nestabilno pa valja računati na lokalne pljuskove, osobito u gorskim krajevima i unutrašnjosti Dalmacije.

Početkom sljedećega tjedna pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće, a u utorak ponovno raste vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom u kopnenom području i na sjevernom Jadranu, gdje je sredinom tjedna moguća umjerena i jaka bura.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U subotu barem djelomice sunčano, ponegdje uz pljuskove te razmjerno toplo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, mjestimice uz umjerenu, ponegdje i povećanu naoblaku, ali bez oborina. Uz slab do umjeren sjeverozapadnjak, jutro razmjerno toplo, a najviša dnevna temperatura oko 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, oblačnije prijepodne, uz mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak. Jutarnja temperatura između 14 i 16 °C, a najviša dnevna od 24 do 26 °C.

Nestabilno će biti i u gorskim krajevima, uglavnom uz malo kiše i promjenljivu naoblaku, a lokalni pljuskovi mogući su i u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu sunčanije i uglavnom suho, ali se uz obalu ne može poslijepodne isključiti mogućnost ponekog pljuska. Puhat će umjerena, podno Velebita i jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar, uz malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura u gorju od 20 do 23 °C, na moru od 25 do 27 °C.

Još malo toplije bit će na srednjem Jadranu uz pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti Dalmacije uz umjeren do jak razvoj oblaka od sredine dana očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom i sjeverozapadni.

I na jugu Jadrana vjetar jugozapadni i sjeverozapadni uz malo do umjereno valovito more i temperaturu između 25 i 27 °C. Prevladavat će sunčano, a u zaobalju uz umjeren razvoj oblaka poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi."

Prolazno stabilnije pa u utorak opet promjenjivo

"U sljedeća dva dana u većini unutrašnjosti pretežno sunčano i ponovno toplije, a vjerojatnost za pljuskove u poslijepodnevnim satima postoji uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. U utorak promjenjivo i nestabilno uz kišu, često u obliku pljuskova, te manji pad temperature zraka.

I na Jadranu krajem ovog tjedna i početkom sljedećega obilje sunčanog vremena i topline, uz slab vjetar s mora. Samo će u nedjelju podno Velebita još biti umjerene bure. U utorak oblačnije, uglavnom na sjevernom dijelu lokalni pljuskovi.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!