U subotu djelomice sunčano, ujutro još kiša na istoku i jugu, bura

13.01.2023.

20:25

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"U subotu i nedjelju još uglavnom suho i djelomice sunčano.

Veći dio idućeg tjedna promjenjivo oblačno povremeno s kišom, mjestimice i u obliku obilnijih pljuskova. U unutrašnjosti će ponegdje padati i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača osobito u gorju. Na Jadranu će prevladavati umjereno i jako jugo i južni vjetar.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ.

A zbog znatnije promjene vremena od ponedjeljka DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu djelomice sunčano, ujutro kiša još na istoku i jugu, bura 

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu ujutro na istoku Hrvatske većinom oblačno, ponegdje uz malo kiše. Već prijepodne postupno razvedravanje pa će sredinom dana i poslijepodne biti uglavnom suho i djelomice sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, a dnevna uglavnom oko 10 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, a jutarnja će biti niža. Bit će djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom.

Na sjevernom Jadranu i u gorju
pretežno sunčano, ujutro u Lici ponegdje s maglom. Ujutro će uz obalu puhati umjerena do jaka bura, tijekom dana sjeverozapadnjak, a navečer će okrenuti na jugo. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, uz obalu između 4 i 8 °C, a dnevna od 7 do 9 °C, na moru između 12 i 14 °C.

U Dalmaciji
djelomice sunčano. Ujutro, uz povećanu naoblaku mjestimice kiša, i to uglavnom prema otvorenome moru. Uz obalu će puhati umjerena bura, a prema otvorenome sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a dnevna uglavnom od 10 do 14 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, gdje će prijepodne, uz promjenjivu naoblaku, mjestimice biti kiše. Poslijepodne uglavnom suho i djelomice sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni."

Slijede oblačniji dani, povremeno s oborinom

"U nedjelju postupno naobačenje, na zapadu mjestimice s kišom uz jačanje južine. Navečer, uz pad temperature zraka, u gorju mjestimice snijeg. U noći i u ponedjeljak prijepodne kiša posvuda, a ponegdje može biti i obilna. Osim u gorju, snijeg je moguć i u nizinama središnje Hrvatske, uz stvaranje snježnog pokrivača. Poslijepodne i navečer prolazno razvedravanje, a u utorak novo naoblačenje, mjestimice uz oborine.

Na Jadranu u nedjelju
postupno naoblačenje, najprije na sjevernom dijelu, gdje će do kraja dana mjestimice biti kiše. U ponedjeljak i utorak promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!