Nedjelja sunčana, u mnogim krajevima i vruća, na Jadranu uz buru i maestral

12.08.2023.

18:44

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Osim sunčanog vremena, sljedećih će barem tjedan dana zavladati i ljetna vrućina i sparina, koju će na Jadranu malo olakšati maestral, a u kopnenom području noći će i dalje biti dovoljno svježe za kvalitetan odmor.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja sunčana, u mnogim krajevima i vruća, na Jadranu uz buru i maestral

Galerija
Tomislava Hojsak, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U nedjelju na istoku Hrvatske sunčano, ujutro tek rijetko uz maglu. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka još će malo porasti u odnosu na subotnju pa će ujutro biti od 11 do 14 °C, a popodne na 29, 30 °C.

Podjednake vrijednosti temperature bit će i u središnjoj Hrvatskoj - ujutro od 12 do 14 °C, a danju od 28 do 30 °C. Prevladavat će sunčano, a tek rijetko u jutarnjim satima može biti i magle.

Sunčano i na zapadu zemlje. Jutro po kotlinama gorskih predjela svježe uz 11 °C i mogućnost kratkotrajne magle, a na sjevernom Jadranu toplije - od 17 do 22 °C. Dnevna temperatura od 29 do 31 °C, u gorju od 25 do 28 °C. Ujutro i navečer pod Velebitom umjerena bura, popodne slab do umjeren sjeverozapadni vjetar.

Osim sjeverozapadnjaka, u Dalmaciji će nakon slabe do umjerene bure puhati zapadni i jugozapadni vjetar, prolazno i s jakim udarima. Bit će sunčano i još malo toplije nego u subotu. Noć će na obali biti topla, dok će u unutrašnjosti najniža temperatura zraka biti oko 14 °C. Danju vruće uz 30 do 32 °C.

Ostatak vikenda će na jugu Hrvatske također proteći uz sunčano vrijeme, bez ijednog oblaka na nebu. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Noć će biti topla uz 21 do 23 °C, a popodne vruće, od 30 do 32 °C."

Stabilno vrijeme i početkom novog tjedna

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Idućih dana na kopnu će vladati prava ljetna vrućina, a u područjima bez vjetra - i sparina. Noći će biti sve manje svježe. Prevladavat će sunčano, no u srijedu na krajnjem istoku postoji mala vjerojatnost za pljusak u poslijepodnevnim satima.

Početkom novog tjedna i na Jadranu sunčano. Ponešto oblaka na nebu može se pojaviti u utorak i srijedu na jugu. Pritom postoji mala vjerojatnost za pljusak, ali uglavnom u Konavlima. Slabu do umjerenu buru u poslijepodnevnim će satima zamijeniti maestral.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. ih DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!