U srijedu suho te većinom sunčano, osobito u južnijim krajevima i vruće

12.07.2022.

19:36

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

Nakon lokalne kiše u utorak - u srijedu suho, danju toplije i sunčanije, a tek u četvrtak opet gotovo posvuda vruće. U petak i vrućina i mnogima neugodna sparina, a navečer i u noći na subotu lokalni pljuskovi i grmljavina. U drugom dijelu subote i nedjelju bit će malo manje vruće i opet sunčanije, uz umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu uz buru, osobito jaku u nedjelju. Stoga će temperatura mora do vikenda rasti, zatim opet malo pasti. No vjerujem da će većini i dalje biti ugodna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" usporedio je i skore vruće dane u Hrvatskoj i zapadnoj Europi:

"Slijede nam opet topliji dani - većinom iznadprosječno topli i vrući, osobito u četvrtak i petak. No, ako se usporedi s ekstremnom vrućinom na zapadu europskog kontinenta - koja ruši temperaturne rekorde ponegdje na Iberskom poluotoku i u Francuskoj - ova naša vrućina bit će znatno manje izražena."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu suho te većinom sunčano, osobito u južnijim krajevima i vruće

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Ujutro i dalje većini ugodno, danju uz malo oblaka i osjetno toplije. Temperatura od 28 do 30 °C. Vjetar slab, sredinom dana umjeren sjeverozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj često i bez vjetra i bez oblaka, a ujutro bi ponegdje moglo biti sumaglice ili magle. Najniža temperatura od 13 do 15 °C, najviša oko 29 °C.

Na zapadu Hrvatske sunčano. Ujutro u gorju svježe, bez vjetra, a na sjevernom Jadranu relativno toplo, ali uz umjerenu, lokalno podno Velebita i jaku buru. Popodne umjeren do jak sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najniža temperatura od 8 do 13 °C u gorju i unutrašnjosti Istre, drugdje od 18 do 21 °C. Dnevna između 25 i 30 °C.

U Dalmaciji pretežno vedro, od jutra na obali toplo, danju vruće. Ujutro umjerena bura, popodne duž obale umjeren vjetar s mora, a na otocima i prema otvorenome moru i jak sjeverozapadnjak. More umjereno valovito, vidljivost dobra. Najviša temperatura zraka od 29 do 31 °C.

Podjednako danju toplo i na krajnjem jugu Hrvatske. Ujutro uz umjerenu buru, popodne sjeverozapadnjak i zapadnjak. Temperatura mora od 21 do 23 °C, kao i najniža temperatura zraka."

Većinom vruće, ali posvuda ne i stabilno

"Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano, osobito vruće u četvrtak, na istoku i u petak, a u unutrašnjosti Dalmacije i u subotu. Uz više oblaka od sredine petka mjestimice može pasti malo kiše, pljuskovi ipak češći tek potkraj dana i u noći na subotu; uz pljuskove jugozapadnjak će okrenuti na umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će osvježiti.

Na Jadranu sunčano i vruće. Ljetni ugođaj upotpunjavat će malo do umjereno valovito more, izmjenjivanje jutarnjeg burina i popodnevnog maestrala te nastavak sušnog razdoblja u većini mjesta. Pljuskova bi moglo biti u noći s petka i tijekom subote, ali uglavnom samo lokalno, i to ponajviše na sjevernom dijelu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!