U subotu česta sunčana razdoblja i danju toplije, ali ponegdje i pljuskovi

12.05.2023.

16:01

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Nastavlju se nestabilne vremenske prilike, no u subotu, ponedjeljak i sredinom sljedećeg tjedna bit će česta i sunčana razdoblja. U svježiju nedjelju i utorak pak uglavnom kiša, lokalno i obilna, te praćena grmljavinom. Pritom u Dalmaciji većinom umjereno i jako jugo, a na sjevernom Jadranu bura i istočnjak.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu česta sunčana razdoblja i danju toplije, ali ponegdje i pljuskovi

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka, a mjestimična kiša, često i u obliku pljuskova, tek u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni. Najniža temperatura zraka oko 10 °C, a najviša do 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vrijednosti će biti malo niže. Jutro većinom oblačno, ali povremena kiša, unatoč sunčanim razdobljima, češća popodne. Vjetar uglavnom slab.

Oblaci i sunčana razdoblja izmjenjivat će se i na zapadu zemlje. Ponegdje će padati kiša, većinom u unutrašnjosti. Slabo do umjereno jugo danju će okretati na južni i jugozapadni vjetar, a u noći na buru. Najniža temperatura od 6 °C u gorju do 13 °C na otocima sjevernog Jadrana, a najviša između 15 i 20 °C.

Dalmacija će biti djelomice sunčana uz promjenjivu naoblaku i povremeno valja računati na kišu, pa i u obliku pokojeg pljuska. Puhat će umjereno jugo koje će navečer jačati. Najviša temperatura zraka od 19 do 21 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo oblačno i nestabilno, no popodne novo jače naoblačenje, uz porast vjerojatnosti za neverine. Umjereno jugo jačat će na jako, u noći na udare moguće i olujno. Stoga će more biti umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura zraka od 13 do 15 °C, u zaobalju niža. Najviša do 21 °."

I dalje promjenjivo


"U unutrašnjosti će u nedjelju i utorak prevladavati oblačno i kišovito vrijeme, ponegdje uz mogućnost nevremena i obilne oborine. No ponedjeljak će u mnoge krajeve donijeti barem kraća sunčana razdoblja i više dnevne vrijednosti temperature. Kiše tek rijetko može biti u istočnim krajevima te u gorju.

Na Jadranu idući dani promjenjivi, ali danju topli. Uz lokalno obilniju kišu, mogući su i neverini, osobito u Dalmaciji gdje će puhati umjereno i jako jugo. Na sjevernom Jadranu većinom umjerena bura, a u uglavnom suhi i barem djelomice sunčani ponedjeljak - istočnjak.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRt
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!