U utorak još stabilno i sunčano te posebice danju iznadprosječno toplo

11.09.2023.

17:53

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Nazire se kraj stabilnom vremenu i danju osjetno toplijem od prosječnog ovog dijela godine, kakvo će diljem Hrvatske biti i u utorak. U još većinom vruću srijedu južina i porast vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu, kojih će u manje topli četvrtak biti u većini unutrašnjosti, pa i na dijelu Jadrana, a sasvim stabilno neće biti ni u nastavku tjedna.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak još stabilno i sunčano te posebice danju iznadprosječno toplo

Galerija
Tomislava Hojsak, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "I u utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu moći uživati ljubitelji sunčanog vremena. Vjetar će uglavnom izostati, pa bi ujutro uz rijeke moglo biti kratkotrajne magle. Nakon svježeg jutra, uz 12 do 14 °C, popodne će biti vruće - od 31 do 33 °C.

Utorak će sunčano proteći i u središnjoj Hrvatskoj, tek mjestimice na nebu uz tanke, visoke oblake. Tijekom svježeg jutra, lokalno će biti kratkotrajne magle. Popodne iznadprosječno toplo, oko 30 °C.


Uz pretežno sunčano vrijeme i na zapadu Hrvatske će u poslijepodnevnim satima biti vrlo toplo i vruće. Jutro na sjevernom Jadranu mnogima ugodno uz 18 do 21 °C, a u gorju i unutrašnjosti Istre svježe od 9 do 12 °C, po kotlinama mjestimice i s maglom. U noći i ujutro ponegdje na moru burin, a poslijepodne slab do umjeren jugozapadni vjetar.


I u Dalmaciji popodne umjeren vjetar s mora, koje će većinom biti malo valovito. Bit će sunčano, vrlo rijetko i s ponekim tankim cirusom na nebu. Jutarnja temperatura zraka u zaobalju od 13 do 15 °C, uz more od 18 do 23 °C. Danju vruće uz 30 do 33 °C.


Nakon tople noći, na jugu Hrvatske slijedi još jedan vrlo topao i vruć sunčan dan, uz najvišu temperaturu zraka od 29 do 31 °C. U noći i tijekom jutra mjestimice će zapuhati burin, a u poslijepodnevnim satima slab do umjeren vjetar s mora."


U srijedu još vruće, ali i sve nestabilnije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U srijedu će još biti poprilično vruće, uz južinu nekima i neugodno. No polako će pristizati oblaci, pa je navečer moguć i poneki pljusak s grmljavinom. S jačim naoblačenjem u četvrtak su pljuskovi mogući u gotovo cijeloj unutrašnjosti, a sa sjevernim vjetrom osjetno će osvježiti. Posve stabilno neće biti ni tijekom djelomice sunčanog petka.

I na Jadranu će idućih dana povremeno biti umjerene naoblake, uz malo povećanu vjerojatnost za neverin, osobito u četvrtak na sjevernom Jadranu. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar, u petak na sjeveru prolazno bura. Dnevna će temperatura biti malo niža.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!