U srijedu svježije, često uz kišu, ponegdje i obilniju

11.05.2021.

17:12

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

Nakon kratkog sunčanog i iznadprosječno toplog vremena - sljedećih dana nagledat ćemo se oblaka i kiše, a doživjet ćemo ponovno i svježinu, neki i znatniju količinu oborine. No, barem priroda neće patiti od suše.

Naoblačenjem i kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, u noći s utorka na srijedu počinje novo promjenjivo razdoblje koje će potrajati barem tjedan dana. Tijekom njega će svakodnevno barem ponegdje, vjerojatno i na više mjesta i krajeva, pasti barem malo kiše, a velika je vjerojatnost i za povremene lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu, pa i olujno nevrijeme, osobito u srijedu i četvrtak. Naravno, svakodnevno će gotovo posvuda biti i sunčanih sati, a gdjekad vjerojatno i istodobne pojave kiše i sunca.

Pravo proljetno promjenjivo vrijeme, koje će upotpunjavati prevladavajući jugozapadnjak i jugo, ali neće izostati ni povremeni sjeverozapadni i sjeverni vjetar, na Jadranu samo rijetko ponegdje i bura. Pritom će temperatura zraka biti uglavnom oko prosječne za drugo svibanjsko desetodnevlje, pa i malo niža.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i "Koliko nam je prosječno toplije nego prije".

U srijedu svježije, često uz kišu

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom koji sredinom dana i poslijepodne lokalno mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutro razmjerno toplo, a najviša dnevna temperatura između 20 i 22 °C.

Malo hladnije i ujutro i danju bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz poslijepodnevnu temperaturu i za oko 10 °C nižu nego u utorak. Također uz promjenjivu naoblaku te povremenu kišu postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom koji mogu biti izraženiji.

Jači pljuskovi uz lokalno veću količinu oborine izgledni su ponajprije u Gorskom kotaru i uz obalu sjevernog Jadrana. Uz promjenjivu naoblaku kiša će biti česta, uz umjeren jugozapadni i južni vjetar. Bit će osjetno hladnije uz temperaturu u gorju od 13 do 16 °C, na Jadranu od 17 do 20 °C.

Uz promjenjivu naoblaku pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno izraženiji na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, bit će češći u prvom dijelu dana i u rano poslijepodne, a sunčanih razdoblja bit će više u drugom dijelu dana. Temperatura niža nego u utorak, uz slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar te umjereno valovito more.

I na jugu Hrvatske će biti promjenjivo i nestabilno uz kišu i grmljavinu. Poslijepodne će sunčana razdoblja biti češća, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom između 20 i 22 °C. Ujutro će još puhati umjereno jugo koje će okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni vjetar."

Promjenjivo!

"I sljedećih dana na kopnu valja računati na promjenjivo i nestabilno vrijeme, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji još u četvrtak lokalno mogu biti izraženiji. Temperatura zraka bit će uglavnom između 16 i 21 °C.

I na Jadranu će se sljedećih dana izmjenjivati kiša, sunce i oblaci, uz uglavnom slab do umjeren jugozapadni vjetar i jugo, a ni temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!