U subotu promjenjivo oblačno i hladnije, uz često jaku buru

19:13 / 11.02.2022.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Za vikend promjenjivo oblačno, uglavnom suho i danju malo hladnije nego prošlih dana. Temperatura će se približiti uobičajenim vrijednostima za veljaču. Pritom će u subotu biti i vjetrovito, s jakom burom, koja će stvarati probleme u prometu, posebice podno Velebita u prvom dijelu subote.

Od ponedjeljka će s jugozapadnjakom i jugom opet zatopliti i kiša biti češća, osobito u utorak, kada ponegdje na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu može biti i obilnija.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetio je i na aktualnu problematiku onečišćenja mora "u kojem mnogi uživaju i od njega žive, o čijem se očuvanju razgovara ovih dana na "visokoj razini". I sami možemo pridonijeti malim djelima, primjerice - ne ostavljajući smeće."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu promjenjivo oblačno i hladnije, uz često jaku buru

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U subotu na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Sunčana razdoblja bit će najčešća u Podunavlju. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka oko 0 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C.

U promjenjivo oblačnoj središnjoj Hrvatskoj jutarnji je mraz vjerojatniji na sjeveru. Dojam hladnoće pojačavat će umjeren sjeveroistočnjak pa će i uz sasvim prosječnih 7 - 8 °C sredinom dana - nekima ipak biti hladno.

Najviše oblaka zadržat će se u gorju, gdje osobito još prijepodne može pasti i malo kiše ili čak susnježice. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano, u Istri uz još manje oblaka, ali bit će vjetrovito, uz jaku buru s olujnim udarima - osobito podno Velebita. Temperatura uz more većinom od 6 do 11 °C, u gorju hladnije.

Iako će sunčana razdoblja u Dalmaciji popodne biti česta, mogućnost za poneku kap kiše nije posve isključena. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima i more će biti uglavnom umjereno valovito. Ujutro od 3 °C u unutrašnjosti do 9 °C na obali, a danju samo malo svježije nego u petak - od 11 do 15 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te relativno vjetrovito uz umjerenu i ponegdje jaku buru, osobito u prvom dijelu dana."

U nedjelju još stabilno pa opet promjenjivo

"Bura će na Jadranu oslabjeti već do nedjelje ujutro, a do kraja vikenda na južnom dijelu okrenut će na jugo koje će postupno jačati početkom tjedna. Bit će promjenjivo uz sve češću kišu, u topliji utorak na sjeveru moguće i obilnu.

Na kopnu od ponedjeljka s jugozapadnjakom valja računati na opet malo toplije i promjenjivo vrijeme, uz povremene oborine, obilnije osobito u utorak u Gorskome kotaru. Stoga će malo svježiji, ali suhi dani vikenda biti pogodniji za planiranje aktivnosti na otvorenome.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!