U ponedjeljak stabilnije, ali i hladnije, u početku još ponegdje oborine

11.12.2022.

20:16

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Početkom tjedna moći ćemo uživati u suncu, ali zubatom, posebice na kopnu, gdje će biti prilično hladno, ponajviše ujutro, kada je ponegdje vjerojatna i magla. Bit će stabilnije nego prošlih dana, ali posvuda ipak neće biti sasvim stabilno.

Od srijede oblačnije i nestabilnije, na kopnu u početku uz mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom, zatim snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača i to ne samo u gorju. I na Jadranu kiša česta, prema vikendu moguće i obilnija praćena grmljavinom, a bit će i razmjerno vjetrovito, najprije uz jugo, a zatim buru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak stabilnije, ali i hladnije, u početku još ponegdje oborine

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U ponedjeljak ujutro će na istoku Hrvatske temperatura zraka biti između -3 i -1 °C. Sa zapada će se postupno razvedravati, a temperatura će danju porasti do 3 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj ćemo početkom tjedna napokon ugledati sunce, ali bit će zubato. Jutro hladno, ponegdje je moguća magla, pa i poledica - stoga oprezno u prometu. Dnevna temperatura malo niža od prosjeka za doba godine.

Hladno će biti i u gorju, ponegdje ni danju temperatura neće porasti iznad 0 °C. U noći je još moguć mjestimice slab snijeg, ujutro magla, a danju će biti i duljih sunčanih razdoblja. Najsunčanije pak na sjevernome Jadranu, no i ovdje razmjerno hladno, ujutro lokalno moguće s temperaturom oko 0 °C, a osjet hladnoće dodatno će pojačavati uglavnom umjerena bura i sjeverni vjetar.

U Dalmaciji
stabilnije, sunčanije, ali i hladnije, u unutrašnjosti mjestimice moguće i uz mraz. Puhat će umjerena bura i sjeverozapadnjak, uz more uglavnom umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske
u noći i ujutro i dalje promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom. Od sredine dana oborina će posvuda prestati, pa će popodne prevladavati sunčano uz najvišu dnevnu temperaturu uglavnom od 10 do 12 °C."

U početku hladno i suho pa novo zatopljenje i oborine

"U utorak ujutro još malo niža temperatura, no danju će okrenuti na jugo s kojim dolazi sve više oblaka. Stoga od srijede posvuda oblačnije, nestabilnije i toplije. U četvrtak će jugo jačati, a prema kraju dana i u noći na petak lokalno je opet moguća obilnija kiša.

Na kopnu
će još uglavnom sunčan utorak biti najhladniji dan, osobito ujutro kada će mjestimice u gorju biti i ispod -10 °C. No već sredinom tjedna dolazi jače naoblačenje s povremenim oborinama - uglavnom će padati kiša koja se ponegdje može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!