I u nedjelju promjenjivo i nestabilno, uz mjestimične pljuskove

10.09.2022.

18:21

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon mjestimičnih pljuskova i u nedjelju - u prvoj polovini novog tjedna slijedi stabilizacija vremena i obilje sunčanih sati pa će i dnevna temperatura postupno rasti. Na Jadranu će puhati uglavnom slaba do umjerena bura i sjeverozapadni vjetar. Jutra će u unutrašnjosti biti razmjerno svježa, a krećete li na put, pripazite i na mjestimičnu kratkotrajnu maglu. Od četvrtka jačanje jugozapadnjaka i juga te ponovno oblačnije vrijeme, uz porast vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju promjenjivo i nestabilno, uz mjestimične pljuskove

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U noći i u nedjelju prijepodne uz promjenjivu naoblaku u istočnoj Hrvatskoj mjestimice može biti kiše. Poslijepodne sunčanije, ali još ne posve stabilno, osobito u gorju. Prema večeri razvedravanje. Najviša temperatura između 24 i 26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, pri čemu uz više oblaka mjestimice može biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito u noći i ujutro. Najniža temperatura zraka između 13 i 16 °C, a najviša dnevna oko 25 °C.

Razmjerno svježe, i ujutro i danju, bit će u gorskim krajevima, pri čemu - kao i na sjevernom Jadranu - i dalje nestabilno, uz povremenu kišu, mjestimice vjerojatno i izraženije pljuskove, osobito u noći i ujutro, a poneki pljusak moguć je i poslijepodne. Ipak, bit će i dosta sunčanog vremena. Vjetar slab - ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadnjak.

Vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, mjestimice i izraženije, postoji i u Dalmaciji, osobito u noći i ujutro. Poslijepodne sunčanije, moguć je još poneki pljusak, a prema večeri razvedravanje. Nakon slabe do umjerene bure zapuhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske danju vrlo toplo, a lokalni pljuskovi i grmljavina mogući su osobito u noći i ujutro kada nije isključen i pokoji izraženiji pljusak. Poslijepodne djelomice sunčano, a prema večeri razvedravanje. Ujutro uz obalu bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar uz malo valovito more temperature između 23 i 25 °C."

Početkom tjedna stabilnije

"U prvoj polovini novog tjedna stabilnije, uz obilje sunčanih sati pa će i dnevna temperatura postupno rasti. Jutra će biti razmjerno svježa, a mjestimice je moguća i kratkotrajna magla. U srijedu porast naoblake uz jačanje jugozapadnjaka.

I na Jadranu pretežno sunčano i vrlo toplo. Umjerena bura u utorak će oslabjeti i okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar, a u srijedu će zapuhati jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!