U petak pretežno sunčano i toplije, na Jadranu često i vruće, uz buru i maestral

10.08.2023.

14:38

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Počinje razdoblje stabilnog sunčanog vremena, koje će potrajati barem do sredine idućeg tjedna. Pritom će i temperatura zraka porasti pa će od nedjelje ponovno gotovo posvuda biti vruće, na Jadranu uz tople noći, ali do kraja ovog tjedna noći i jutra još razmjerno svježa, osobito u kopnenom području, gdje će mjestimice biti i kratkotrajne magle.

Detaljniju prognozu vjetra i valova za nautičare i ostale koji planiraju ploviti Jadranom sljedećih dana za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremila je Danijela Vlašić, mag. phys.-geophys. iz riječkog Pomorskog ureda PMC-a DHMZ-a.

U nastavku pak slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak pretežno sunčano i toplije, na Jadranu često i vruće, uz buru i maestral

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Petak će na istoku Hrvatske proteći sunčano. Ujutro bi mjestimice moglo biti magle, a popodne i ponešto oblaka. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura oko 12 °C, a dnevna 26 ili 27 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj sunčano, ujutro mjestimice magla, a popodne tek poneki oblak. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, a najviša dnevna od 25 do 27 °C.


Tijekom svježeg jutra, uz samo oko 10 °C, magle može biti i po kotlinama gorske Hrvatske, ali ne i na toplijem moru gdje će puhati bura, popodne i maestral. Prevladavat će sunčano, a temperatura će danju porasti na 28 do 30 °C na sjevernom Jadranu, te u gorju na 23 do 26 °C.


I u Dalmaciji sunčano, popodne tu i tamo s ponekim oblakom. Izmjenjivat će bura i sjeverozapadni te jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti oko 17 °C, na obali i otocima od 20 ili 21 °C, a najviša dnevna od 29 do 31 °C.


Dan će i na jugu Hrvatske biti pretežno sunčan, no popodne uz dnevni razvoj oblaka, mala vjerojatnost za pljusak u zaobalju ne može se zanemariti. Ujutro će puhati bura, popodne maestral. Najniža temperatura zraka od 17 do 21 °C, a najviša dnevna od 28 do 30 °C."


Slijede stabilni dani

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Sunčano i stabilno bit će na kopnu i idućih dana. Osim u unutrašnjosti Dalmacije, vjetar će većinom izostati pa bi tijekom i dalje svježih jutara u početku moglo biti mjestimične magle. Danju vrlo toplo, od nedjelje sve češće i vruće.

Sunčano vrijeme nastavlja se i na Jadranu. Rast će i jutarnja i dnevna temperatura zraka, osobito na sjevernom Jadranu. I dalje će mjestimice puhati umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, a oslabjet će u ponedjeljak." , prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!