17:19 / 10.06.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u petak prevladavajuće sunčano, uz lokalne pljuskove

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"Nakon četvrtka, na kopnu još dva relativno nestabilna dana - nedjelja, te osobito petak. U subotu privremena, a u sljedećem tjednu i dugotrajnija od mnogih dugo očekivana stabilizacija vremena. Temperatura će pritom najprije malo pasti uz sjeverni vjetar i buru, a sredinom idućeg tjedna dolazi vrućina.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A njegov kolega Jurica Miljak, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a za HRT-ov "Regionalni dnevnik" pripremio je i posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove:

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

I u petak prevladavajuće sunčano, uz lokalne pljuskove

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu opet lokalni pljuskovi s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji i praćeni pojačanim vjetrom. Sunca će biti najviše u prijepodnevnim satima. Najviša temperatura oko 26 °C, a ujutro oko 14 °C.

Po svemu sudeći u središnjoj Hrvatskoj u petak najnestabilniji dan. Do podneva barem djelomice sunčano, a uglavnom poslijepodne mjestimice jači razvoj oblaka. Iako je teško reći gdje će točno i kada pritom biti pljuskovima s grmljavinom, neka vas ne iznenade jer mogu biti izaženiji. Dnevna temperatura kao u četvrtak.

Na zapadu zemlje pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a uglavnom u Gorskome kotaru i unutrašnjosti Istre mogući su i lokalni pljuskovi. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu bura, podno Velebita u početku i jaka, te sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 10 °C u gorju, osobito u Lici, do 20 °C na obali, a najviša oko 23 °C, na moru oko 28 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, a ponajprije u zaobalju poslijepodne razvoj oblaka i lokalni pljuskovi i grmljavina. Puhat će slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak, koji će prema otvorenom moru biti i jači. Najviša dnevna temperatura od 27 do 31 °C.

Na jugu Hrvatske prijepodne će prevladavati sunčano, a zatim razvoj oblaka te mjestimice kiša i grmljavina, ali i mogućnost izraženijeg neverina, uglavnom duž obale. Slaba do umjerena bura, sredinom dana vjetar s mora. Najniža noćna temperatura od 20 do 22 °C."

Stabilnije, osim u nedjelju

"U unutrašnjosti u subotu smanjenje vjerojatnosti pljuskova te danju više sunca. U nedjelju u noći i ujutro prolazno naoblačenje uz moguće malo kiše, a zatim stabilizacija i pretežno sunčano vrijeme. Temperatura od nedjelje malo niža, uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu idućih dana većinom sunčano i vrlo toplo, na jugu još za vikend uz moguće neverine, a od ponedeljka stabilno i vedro. Puhat će i dalje slaba do umjerena bura pa poslijepodne maestral. U ponedjeljak će u prvom dijelu dana bura biti i jaka, a temperatura malo niža.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!