U ponedjeljak promjenjivo oblačno, mjestimice kiša, bura pa jugo

09.10.2022.

20:39

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon djelomice sunčane nedjelje, čini se da će i veći dio idućeg tjedna vrijeme biti podjednako. Tijekom dana povremeno umjerena i povećana naoblaka, a ujutro na kopnu mjestimice i magla. Ponegdje može pasti i kiša, u unutrašnjosti osobito u četvrtak, a na Jadranu uglavnom potkraj tjedna te posebice u ponedjeljak, kada na južnom dijelu pljuskovi mogu biti i jače izraženi.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

A poneka zanimljivost o vremenu u novom tjednu, posebice važna poljoprivrednicima, može se saznati i u agrometeorološkoj prognozi, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak promjenjivo oblačno, mjestimice kiša, bura pa jugo

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske djelomice sunčano, povremeno uz povećanu naoblaku. Ujutro će mjestimice biti magle, osobito uz Savu i Dravu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, a dnevna između 18 i 20 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj. Bit će djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro ponegdje uz kratkotrajnu maglu. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima promjenjiva naoblaka, ponegdje uz mogućnost za malo kiše, uz obalu već sredinom dana. Ujutro će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, koja će brzo oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, na moru između 13 i 16 °C. Dnevna od 15 do 18 °C, na moru između 20 i 22 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uz povremeno više oblaka mjestimice može biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito kasno poslijepodne i navečer. Puhat će umjereno, prema otvorenome moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 13 °C, uz obalu između 15 i 17 °C. Dnevna uglavnom od 21 do 24 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, gdje će uz umjeren i jak razvoj oblaka biti pljuskova i grmljavine, osobito prema kraju dana, kada pljuskovi mogu biti jače izraženi."

I dalje bez znatnije promjene


"Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Ponegdje može pasti i malo kiše, i to uglavnom u istočnim krajevima. Temperatura zraka bez veće promjene.

I na Jadranu djelomice sunčano, ali ne i potpuno stabilno. Mjestimice može pasti malo kiše, osobito na južnom dijelu. U utorak će puhati mjestimice umjeren sjeverozapadnjak, a u srijedu i četvrtak na sjevernom dijelu bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!