U ponedjeljak porast temperature, ali vjetrovitije, ponegdje uz oborine

09.01.2022.

17:07

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"U većini unutrašnjosti u ponedjeljak i utorak umjereno do pretežno oblačno te vjetrovito. Povremeno će padati snijeg, osobito u gorju, gdje je moguće stvaranje izdašnijeg snježnog pokrivač, dok će na Jadranu radni tjedan započeti s manje oblaka, ali uz jaku i olujnu buru, podno Velebita s orkanskim udarima, pa će uz obalu sjevernog Jadrana povremeno biti malo snijega.

U nastavku tjedna posvuda sunčanije. Bura će u srijedu slabjeti pa će jutarnja temperatura zraka biti niža nego početkom tjedna. Prema vikendu ponovno toplije, uz slab do umjeren sjeverozapadnjak.", prognozirala je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je ne samo na vremenske uvjete, nego i na u ponedjeljak nove/stare sudionike u prometu:

"U ponedjeljak će u većini Hrvatske vremenski uvjeti biti nepovoljni. U unutrašnjosti će nekima probleme stvarati snijeg, a na moru jaka i olujna bura. Pritom ne zaboravite na najmlađe koji se vraćaju u školske klupe pa će ponovno biti česti sudionici u prometu."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U ponedjeljak porast temperature, ali vjetrovitije, ponegdje uz oborine

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti oblačan, a malo snijega može pasti uglavnom u Srijemu, i to navečer. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Mnoštvo oblaka bit će i u središnjoj Hrvatskoj i povremeno će padati snijeg, osobito u Pokuplju i na Banovini. Uz umjeren sjeveroistočni vjetar, popodne i navečer smanjenje naoblake, najprije u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Podravini, gdje su navečer mogući i olujni udari vjetra.

I u gorju prevladavajuće oblačno vrijeme i snijeg. Lokalno će biti izdašnijeg snježnog pokrivača, pa i u obliku zapuha zbog umjerenog i jakog sjeveroistočnjaka. Na sunčanijem sjevernom Jadranu vjetrovitije uz jaku i olujnu buru, podno Velebita na udare i orkansku, s kojom će snježne pahulje stizati i gdjegod do obale.


Snijeg je moguć i na sjeveru Dalmacije, gdje će naoblaka biti promjenjiva. Puhat će većinom jaka bura, podno Biokova i olujna, pa će more biti valovito i jače valovito.

Podjednake vremenske prilike i na krajnjem jugu Jadrana. Uz uglavnom oblačno vrijeme bura će biti malo slabija, no poslijepodnevna sunčana razdoblja dulja."

Od utorka sunčanije, ali...

"Od utorka na kopnu sve sunčanije. Oblaci će se najdulje zadržati na istoku Hrvatske, pa će još malo snijega pasti gdjegod u Srijemu i Posavini. Sredina radnog tjedna većinom sunčana, tiha i hladna, a ujutro će kratkotrajno biti magle.

Na Jadranu idući dani i dalje vjetroviti, ali sve manje prema četvrtku, kada će navečer vjetar biti slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Nakon umjerene naoblake od srijede će prevladavati vedrina, pa ujutro valja računati na hladnoću te ponegdje i na temperaturne "minuse", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!