Ponedjeljak većinom sunčan i vruć, na kopnu rijetko gdje moguć pljusak

31.07.2022.

17:10

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Kolovoz će na kopnu početi kraćim razdobljem promjenjivog i manje vrućeg vremena. Pljuskovi će biti rijetki i izolirani, osim u utorak kada će ih uz jače naoblačenje biti više, a lokalno bi mogli biti izraženi. Od četvrtka manje oblaka i više sunca, pa će rasti i dnevna temperatura zraka, koju će uz izostanak vjetra - pratiti sparina.

Na Jadranu još jedan sunčan i vruć ljetni tjedan. Topliji će biti njegov drugi dio, tijekom kojeg bi se mogao pojaviti još jedan val vrućine. Uz izmjenu bure i povremeno jake tramontane do srijede vrućina će se lakše podnositi, a u utorak će je mjestimice prekinuti pljusak praćen grmljavinom. Pljuskovi su izgledniji na sjeveru Jadrana, dok bi i ovaj put jug mogao ostati bez kiše.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" pripremila je i sažetu analizu temperature zraka ovogodišnjeg iznadprosječno toplog srpnja - u Hrvatskoj i bližoj okolici jednog od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja - te najavila skori detaljniji osvrt na tu neoubičajenu toplinu i ukupnu srpanjsku količinu oborine u internetskom Meteokutku HRT-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak većinom sunčan i vruć, na kopnu rijetko gdje moguć pljusak

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčan. Popodne će lokalno doći do umjerenog i jačeg razvoja oblaka, pa postoji mala vjerojatnost za kratkotrajni pljusak. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura oko 30 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj jutro će biti sunčano, popodne s umjerenom naoblakom, a vjerojatnost za kratkotrajni pljusak nije zanemariva. Dnevna temperatura bit će malo viša od nedjeljne.

Obilje sunčana vremena i na zapadu zemlje. Popodne u gorju i unutrašnjosti Istre mjestimice razvoj oblaka, a pljusak je moguć u Gorskome kotaru. Ujutro će puhati umjerena bura, a popodne jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Danju vrlo toplo, uz obalu sjevernog Jadrana i vruće.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji, a popodne u unutrašnjosti mjestimice umjeren razvoj naoblake. Nakon jutarnje bure popodne će zapuhati umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Dnevna temperatura između 30 i 33 °C.

I na jugu Hrvatske još jedan sunčan i vruć dan, u zaobalju ponegdje s umjerenom naoblakom. Umjerena bura popodne će okrenuti na sjeverozapadni vjetar, a na otvorenom moru i pojačati. Dnevna temperatura oko 33 °C."

U utorak česti pljuskovi, pa stabilnije, sunčanije i toplije


"Utorak će na kopnu biti nestabilan - s pljuskovima i grmljavinom, ponegdje i izraženim. Ponekog izoliranog i kratkotrajnog još može biti i u sunčaniju srijedu. U četvrtak pretežno sunčano i stabilno te opet poprilično vruće.

Sredinom tjedna zagrijat će i na Jadranu, pa će vjerojatno opet na snazi biti upozorenje na vrućinu. No u utorak će vrućina biti podnošljivija zbog bure i maestrala, ali i zbog ponekog pljuska s grmljavinom, koji su i ovaj put izgledniji na sjeveru. Vjetar će do četvrtka oslabjeti te okrenuti na jugozapadnjak.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!