U četvrtak barem djelomice sunčano i većinom toplije, ali i dalje nestabilno

31.05.2023.

23:17

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Ni u nastavku tjedna potpune stabilizacije vremena nema na vidiku, pa je kiša moguća gotovo svakodnevno, često u obliku pljuskova, i to posebice u kopnenom području, ali ipak bit će ih manje nego prošlih dana. Pritom će i dalje biti uglavnom prosječno toplo ili malo toplije, osobito na Jadranu, gdje će i dalje prevladavati sunčano uz većinom slab vjetar te će se more nastaviti zagrijavati.

Početkom sljedećeg tjedna ponovno raste vjerojatnost za diljem Hrvatske češće lokalne pljuskove i grmljavinu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u vremenskoj prognozi potkraj "Dnevnika 2" u 19 sati i u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" pripremila je i sažetu analizu većinom kišovitog i prosječno toplog svibnja te najavila početak klimatološkog računanja ljeta od četvrtka, 1. lipnja.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak barem djelomice sunčano i većinom toplije, ali i dalje nestabilno

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčan. Od sredine dana raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova i grmljavine. Jutarnja temperatura oko 14 °C, a najviša dnevna između 24 i 26 °C.

Toplije nego u srijedu bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz najvišu temperaturu oko 26 °C. Bit će djelomice sunčano, poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka pa se ne može isključiti mogućnost kratkotrajne slabe kiše ili ponekog pljuska.

Jačeg razvoja oblaka bit će i u gorskim krajevima uz mjestimičnu kišu, osobito od sredine dana i u obliku pljuskova, i to ponajprije u Lici. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, uz jači razvoj oblaka u zaleđu Rijeke te u Istri. Uz obalu će u noći i ujutro još biti slabe do umjerene bure, podno Velebita i jake, a danju većinom slab jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka od 20 do 22 °C, uz more između 26 i 28 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bit će podjednako toplo uz pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana u unutrašnjosti uz umjeren do jak razvoj oblaka postoji vjerojatnost za mjestimičnu kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova i grmljavine, koji se mogu spustiti i do obale. Uz slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar more će biti malo valovito.

I na jugu Hrvatske jugozapadnjak i sjeverozapadnjak uz pretežno sunčano, a uglavnom u zaobalju mogući su pljuskovi i grmljavina, većinom poslijepodne."

I dalje nestabilno

"Do kraja tjedna na kopnu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. I dalje će biti lokalnih pljuskova i grmljavine, najmanje vjerojatnih u subotu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Na Jadranu vrlo toplo, uz pretežno suho i sunčano vrijeme, te većinom slab vjetar. U nedjelju raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, uglavnom na sjevernom dijelu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
odstupanje temperature zraka od prosječne i ekstremne svibanjske u Splitu, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!