Vrijeme za rezidbu, zatvaranje zimske brazde, sjetvu boba, ranog graška...

12.02.2023.

13:30

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Suho i stabilno vrijeme nastavit će se i u novome tjednu, ali uz iznadprosječno visoku dnevnu temperaturu zraka.

Na kontinentu će jutarnja hladnoća malo popustiti, no ipak će vrlo vjerojatno tijekom cijeloga tjedna biti negativne vrijednosti temperature zraka te je zaštita osjetljiva bilja i dalje potrebna.
S odmicanjem tjedna najviše dnevne vrijednosti moguće su i do 14 °C te će radovi na otvorenom biti ugodniji, posebno jer će izostati jak vjetar. Uzduž Jadrana tek mjestimice početkom tjedna moguća je temperatura ispod 0 °C, te je i dalje potrebno voditi računa o osjetljivom bilju. Danju će ugodnih 15 °C biti povoljno za obilazak nasada i sanaciju mogućih šteta, kao i nastavak rezidbe maslinika i vinograda, čiju bi vegetaciju zatopljenje moglo pokrenuti.

Smrznuti sjetveni sloj na kontinentu s najavljenim zatopljenjem polako će početi otpuštati, što će omogućiti zatvaranje zimske brazde, kako bi se sačuvala sva nakupljena voda tijekom zimskih mjeseci. Budući da je moguća mala količina kiše krajem tjedna te da je veljača do sada bila gotovo bez značajnije oborine u cijeloj zemlji, svaka agrotehnička radnja koja čuva vlagu u tlu za sljedeće vegetacijsko razdoblje je dobrodošla.

Sjetveni sloj u priobalju polako će se zagrijavati te će se u danima ispred nas ponovo stvoriti uvjeti za sjetvu boba, ranog graška, češnjaka, luka i ostalih ranih kultura. Srednje dnevne vrijednosti temperature tla na 10 cm dubine uzduž Jadrana će vjerojatno biti između 4 °C i 6 °C te na kontinentu oko 1 °C.

Dakle, veljača prevrtača i ove godine opravdava svoje ime. Radovi u prvom dijelu tjedna proteći će uz obilje sunčanih sati, a za nastavak pratite dnevne prognoze oborine.


Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!