"Svibanjske kiše što više, to žita i vina što više.", ali očistite odvodne kanale

07.05.2023.

13:30

Autor: Josip Meštrić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Josip Meštrić

Josip Meštrić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Odmora od kiše još nema, a sljedeći tjedan ona će u većini krajeva biti dugotrajnija u odnosu na prethodne.

U većini kontinentalnog područja kiše će biti već početkom tjedna, koji bi duž Jadrana mogao biti suh. Međutim, od sredine tjedna oborine će vjerojatno biti u cijeloj Hrvatskoj, a mjestimice je moguća i obilnija količina. Savjetujemo očistiti odvodne kanale kako bi voda u već sada vlažnom tlu mogla lakše otjecati.

Iako mnogima djeluje da je vrijeme hladnije nego inače za ovo doba godine, temperaturne prilike zapravo su oko višegodišnjeg prosjeka. Najniža vrijednost temperature zraka vjerojatno će u gorju biti oko 6 °C, a najviša u prvoj polovini razdoblja oko 22 °C.

Takvi vremenski uvjeti nastavljaju pogodovati razvoju biljnih bolesti i štetnika. Stoga svako suho vrijeme, kojega neće biti mnogo, iskoristite za njihovo suzbijanje i redoviti obilazak nasada. I naravno, radi boljeg planiranja radova svakako pratite dnevne prognoze oborine, između ostaloga - i u aplikaciji HRT METEO.

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine lagano će se sniziti - u nizinama će vjerojatno biti oko 15 °C, gorju 11 °C, a duž Jadrana oko 17 °C.

Brojne narodne izreke u svibnju su povezane s kišom jer bi ona zalijevala posijane oranice. Tako jedna od njih kaže: "Svibanjske kiše što više, to žita i vina što više."


Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTJosip Meštrić, Foto: Plodovi zemlje/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!