Pravilnom primjenom agrotehničkih mjera zaštitite biljke od stresa

19.12.2021.

15:05

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HTV / HRT

Hladna jutra na kontinentu nastavljaju se i u novome tjednu, a izgledno je kako će unatoč početnoj hladnoći u blagdanske dane ipak izostati snježne pahulje.

Naime, tijekom kratkog zahladnjenja početkom tjedna najniža temperatura zraka u gorju i nizinama vjerojatno će biti između -6 °C i -4 °C, mjestimice moguće i niže. S odmicanjem tjedna slijedi zatopljenje te će jutarnje vrijednosti narasti moguće i do 10 °C. Najviša temperatura zraka diljem zemlje vjerojatno će krajem razdoblja biti i oko 16 °C. Uslijed takvih naglih temperaturnih kolebanja biljke doživljavaju određeni stres, koji se može ublažiti pravilnom primjenom odgovarajućih agrotehničkih mjera zaštite bilja.

Suho vrijeme od sredine razdoblja zamijenit će kiša gotovo diljem zemlje
, s time da su u gorju i uzduž Jadrana moguće i znatne količine oborine. Uz jaki do olujni, ponegdje moguće i orkanski vjetar, prevladavat će nepovoljni uvjeti za radove na otvorenom. Moguća je pojava erozije tla uslijed jakih kiša pa svakako pratite dnevne prognoze oborine na mnogobrojnim medijskim platformama DHMZ-a i HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju.

Kako će početak tjedna biti hladan i površinski sloj tla će se mjestimice smrznuti, srednja dnevna temperatura tla u unutrašnjosti će vjerojatno biti oko 2 °C. S odmicanjem tjedna i tlo će se zagrijati na mogućih 5 °C u kontinentalnim krajevima te oko 9 °C uzduž Jadrana.

Kako novih pahulja nema na vidiku možemo se samo prisjetiti kako je to bilo prošlih godina. Zadnji bijeli Božić u unutrašnjosti Hrvatske bio je 2007., 2011. tek mjestimice, a 2017. samo u gorju.

Sa snijegom ili bez snijega ekipa agrometeorologa DHMZ-a želi vam sretan Božić!

 

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!