Ponegdje i dalje toplinski stres za biljke i životinje, ali i nevolje s pljuskovi i grmljavinom

30.07.2023.

Zadnja izmjena 14:30

Autor: Josip Meštrić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Josip Meštrić

Josip Meštrić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Završetak srpnja i početak kolovoza obilježit će nestabilno vrijeme u gotovo cijeloj Hrvatskoj.

U unutrašnjosti će biti svježije dok će se duž Jadrana zadržati vrlo toplo i mjestimice vruće uz najvišu temperaturu zraka oko 33 °C. Noći će uz obalu i dalje biti tople stoga redovito provjetravajte plastenike i staje kako bi se toplinski stres što više ublažio.

Oborine bi trebalo biti od potkraj utorka i u srijedu te moguće krajem tjedna u gotovo cijeloj zemlji. U kontinentalnim predjelima lokalno je moguće i u obilnijim količinama stoga pri obilasku nasada očistite odvodne kanale. Najmanje kiše vjerojatno će pasti na jugu Hrvatske pa će biti potrebno navodnjavanje, osobito za biljke plitkog korijenovog sustava.

Srednja dnevna tempertura tla na oko 10 cm dubine lagano će se sniziti pa će nizinama vjerojatno biti oko 20 °C, gorju 18 °C, a duž Jadrana do 32 °C.

Iskusni pučki prognostičari znali su prepoznati promjenu vremena po ponašanju određenih kukaca. Tako na primjer, pauk križar, nastavak lijepog vremena nagoviješta već rano ujutro tkajući veliku mrežu s dugim glavnim nitima. Suprotno tome, ako rade vrlo malo ili ne rade uopće, ili čak trgaju svoju mrežu, sve to upozorava na pogoršanje vremena s kišom. Ako pauke križare imate u neposrednoj blizini, obratite pozornost, ali ipak pratite i dnevne prognoze oborine, između ostalog - i u aplikaciji HRT METEO.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTJosip Meštrić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTHRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!