"Ne baci kabana do Jurjeva dana"

23.04.2023.

14:00

Autor: Josip Meštrić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Josip Meštrić

Josip Meštrić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Ne baci kabana do Jurjeva dana. Ove godine malo i dulje jer ponovo dolazi nestabilno i kišovito vrijeme.

Početkom sljedećeg tjedna nova oborina prekinut će radove u cijeloj zemlji. Najviše kiše vjerojatno ća pasti uz more gdje lokalno može biti i obilnija. Akumulirana travanjska oborina već je usporediva s višegodišnjim prosjekom u unutrašnjosti zemlje. No, u Istri i južnoj Dalmaciji još kiše dobro će doći da se popune zalihe vode u tlu.

Najniža temperatura zraka neće se spuštati ispod 0 °C stoga nema opasnosti od smrzavanja biljaka. Najviša vrijednost temperature zraka vjerojatno će biti između 18 i 21 °C.

Toplo i vlažno vrijeme pogodovat će razvoju biljnih bolesti i nametnika. Na više sunčanih razdoblja - i povoljnih vremenskih uvjeta za radove na otvorenom računajte u drugoj polovini tjedna. Suha razdoblja iskoristite za obilazak nasada i po potrebi poduzmite odgovarajuće mjere zaštite.

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine lagano raste pa je na otocima i ponegdje u Dalmaciji i viša od 15 °C. Sljedeći tjedan u gorju će vjerojatno biti oko 8 °C, u nizinama 13 °C, a duž Jadrana oko 16 °C.

Kaže se da je u travnju najslađe spavati - što promjenjivo i nestabilno vrijeme potiče, ali budnost u poljoprivredi je od velike važnosti u proljeće zbog brojnih mogućih nedaća.


Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTJosip Meštrić, Foto: Plodovi zemlje/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!