„Jasna Velika maša, dobro vino donaša“

14.08.2021.

17:44

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

I peti ovogodišnji toplinski val polako je iza nas. Početkom tjedna slijedi kraj vrućina i stresa za biljke i životinje te prijeko potrebno osvježenje, na kontinentu i za oko 10 °C nižu dnevnu temperaturu zraka. Tople noći će se i dalje zadržati na krajnjem jugu, dok će sjeverni Jadran ipak malo predahnuti.

Sušno razdoblje u većem dijelu zemlje prekinut će oborina, koja ponegdje može biti i obilnija. Stoga je potrebna zaštita plodnog površinskog tla od erozije, kao i pročišćavanje odvodnih kanala za nesmetano otjecanje viška vode. Pritom u Dalmaciji tek pokoja litra po četvornom metru. Stoga je i dalje potrebno navodnjavati. Moguća su grmljavinska nevremena praćena tučom, pa je potrebno budno pratiti dnevne prognoze oborine.

Temperatura tla će se također sniziti. Na oko 10 cm dubine u nizinama će vjerojatno biti oko 26 °C, u gorju oko 23 °C, u Dalmaciji oko 29 °C.

Ova sezona za poljoprivrednike nije nimalo laka. Od toplog početka godine i ekstremno hladnog travnja na istoku zemlje te mraza čije se posljedice vide na smanjenim urodima u berbi voća i povrća ovih dana, pa nastavkom hladnoće u svibnju, do ekstremno toplog i sušnog lipnja, a potom i srpnja - preostaje tek vidjeti kako će završiti ocjena za sada toplog i sušnog kolovoza.

U nadi da će u studenom biti pokoje kapljice, poslužit će izreka „Jasna Velika maša, dobro vino donaša“.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!