17:49 / 08.04.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U petak pretežno sunčano i toplije, ali ujutro još čest mraz

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

Nakon tjedna u kojem se još jednom dokazala opravdanost zimske opreme do sredine travnja - sljedećih ćemo dana imati zamjetno proljetniji ugođaj. Naravno, to ne znači da još ponegdje neće biti jutarnjih "minusa" i mraza, osobito u petak u unutrašnjosti, ali srećom - rjeđe i slabije nego prošlih dana.

Uz sve zamjetniju južinu - jugozapadnjak, na Jadranu većinom jugo, ponegdje verojatno i s olujnim udarima - do početka sljedećega tjedna temperatura zraka bit će u svakodnevnom porastu, pa će mjestimice opet biti oko 20 °C. No, dolazit će nam i vlažniji zrak, pa će nakon pretežno sunčanoga petka opet biti oblačnije, uz povremenu mjestimičnu većinom slabu kišu - u subotu uglavnom u gorju i na sjevernom Jadranu, zatim u većini krajeva.

Tijekom utorka se povećava vjerojatnost za ponovno čestu kišu, gdjegod i obilniju, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a uz pad temperature u gorju ponovno može pasti malo snijega. Pritom je sredinom sljedećega tjedna ponovno mjestimice moguć slab mraz. Ali naravno, detaljnija i pouzdanija prognoza za idući tjedan tek slijedi.

U nastavku ovog teksta slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je u četvrtak poslijepodne za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima.

U petak pretežno sunčano i toplije, ali ujutro još čest mraz

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, a uz umjeren južni i jugozapadni vjetar temperatura će porasti do oko 15 °C pa će bar sredinom dana mnogima biti ugodno.

Podjednako i toplo i sunčano bit će u središnjoj Hrvatskoj. Sredinom dana prolazno oblačnije no zadržat će suho. Ujutro će biti slabog mraza, a ponegdje moguće i magle. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, izraženiji u višem predjelima i uz granicu sa Slovenijom.

U gorju i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. Uz više oblaka malo kiše može pasti u Gorskom kotaru, na širem riječkom području ili lokalno u unutrašnjosti Istre. Jugozapadnjak i jugo na moru jačat će tijekom dana pa bi more ponegdje moglo biti umjereno valovito. Ujutro u unutrašnjosti mraz, osobito jak u gorju, dok će na obali biti toplije. Najviša temperatura između 11 i 15 °C.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, uz uglavnom umjeren jugozapadni vjetar i jugo. Na otvorenom moru srednjeg Jadrana moguć je jak južni vjetar. Uz mirno jutro u unutrašnjosti će opet biti mraza, no na obali će vjerojatno izostati jer će temperatura biti između 4 i 7 °C. Najviša dnevna malo viša nego u četvrtak - od 14 do 17 °C.

Najsunčanije će biti na krajnjem jugu Hrvatske, ujutro još uz umjerenu buru koja će poslije okrenuti na jugozapadnjak . Na većinom mirnom moru vidljivost će biti dobra, kao i drugdje na Jadranu. Najniža temperatura zraka oko 5 °C, a najviša podjednaka temperaturi mora, oko 15 °C."

Sljedećih dana toplije, ali i nestabilnije

"Za vikend s južinom sve toplije, ali i nestabilnije. Na kopnu će najviše sunčanih razdoblja biti u subotu, kada će lokalna kiša povremeno padati uglavnom u gorju, u nedjelju sve češće i u središnjoj Hrvatskoj, a u ponedjeljak i drugdje.

Na Jadranu promjenjivo, osobito na oblačnijem i često kišovitijem sjevernom dijelu. Jugo će jačati na jako, moguće s olujnim udarima, pa će biti i vjetrovito, a osobito ujutro i sve toplije.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!