U srijedu pretežno sunčano i danju za veljaču iznadprosječno toplo

08.02.2022.

18:49

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"Do petka će se nastaviti za veljaču iznadprosječno visoka temperatura zraka, i na kopnu i na moru i do 15 °C, a u srijedu će na istoku unutrašnjosti čak i jutarnji mraz izostati.

Pritom će u srijedu i četvrtak biti pretežno sunčano, uz povećanje vjerojatnosti za jutarnju maglu, a u nastavku ovog tjedna i početkom novoga oblačnije, osobito u petak uz mjestimice malo kiše, u gorju moguće i snijega. Za vikend će se temperatura prolazno sniziti na "normalnije" vrijednosti za doba godine, a osjećaju hladnijeg vremena na Jadranu će pridonijeti i umjerena i jaka bura.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao:

"Iako će sunce i toplina u srijedu i četvrtak mnogima goditi, iznadprosječno visoka temperatura zraka i nije baš poželjna, pogotovo zato jer je na kopnu takva već od početka mjeseca." Detaljnije o tome postoji i u agrometeorološkoj prognozi iz "Plodova zemlje".

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu pretežno sunčano i danju za veljaču iznadprosječno toplo

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Srijeda će mnogima u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti ugodnija nego što je bio utorak. Sjeverozapadni vjetar će oslabjeti, a dnevna temperatura biti osjetno viša. Tijekom noći i jutra još dosta oblaka, pa neće biti odveć hladno, a danju će prevladavati sunčano.

U središnjoj Hrvatskoj će srijedu obilježiti sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku, uglavnom slab jugozapadnjak te iznaprosječna toplina. Iako će ujutro biti mraza s temperaturom ponegdje i do -5 °C, poslijepodne će temperatura porasti i do ugodnih 15 °C.

Na zapadu Hrvatske pretežno sunčano, nerijetko i vedro te danju razmjerno toplo. Vjetar uglavnom slab, ponegdje do umjeren jugozapadni, na sjevernom Jadranu i zapadni te sjeverozapadni uz mirno i malo valovito more. Jutarnja temperatura po kotlinama se može spustiti i do -6 °C, u višim gorskim predjelima bit će manje hladno, dok će na obali biti od 1 do 6 °C.

U Dalmaciji obilje sunca, vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, a more malo i umjereno valovito. Ujutro u unutrašnjosti Dalmacije treba računati na slab mraz, dok će duž obale i na otocima temperatura biti većinom između 2 i 7 °C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15 °C.

Podjednako sunca i topline u srijedu će biti i na jugu Hrvatske. U noći i ujutro sjeverni vjetar i bura će oslabjeti, te zatim okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak koji na otvorenom moru još može biti i jak. More većinom umjereno valovito."

I u četvrtak stabilno pa promjenjivo

"Pretežno sunčano na Jadranu će biti i u četvrtak, ali i bez vjetra, pa ujutro lokalno može biti magle, pogotovo na sjeveru gdje će mjestimice vjerojatno biti i niskih oblaka. U petak porast naoblake, ponajprije na sjevernom Jadranu uz moguću kišu. Nakon juga i jugozapadnjaka u petak, u subotu će zapuhati umjerena i jaka bura uz pad temperature.

U unutrašnjosti u četvrtak još sunce i danju ugodno toplo, ali raste vjerojatnost mjestimične jutarnje magle, koje na istoku može biti i u petak. A u petak će doći i do naoblačenja sa sjeverozapada, pa će u drugom dijelu dana mjestimice biti i kiše, uz zahladnjenje u gorju moguće i malo snijega. U subotu najvjerojatnije uglavnom suho te hladnije, uz sjeveroistočni vjetar.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!