Nedjelja većinom oblačnija, ponegdje uz slabe oborine, razmjerno hladna

08.01.2022.

16:59

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Idućih dana dašak zime. Bit će razmjerno hladno, do utorka na kopnu i većinom oblačno, mjestimice uz malo snijega, koji je uz slabu kišu moguć i ponegdje na sjevernom Jadranu.

Osjet hladnoće početkom novog tjedna u unutrašnjosti će pojačavati umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu često jaka bura s olujnim, u ponedjeljak često i orkanskim udarima.

Od srijede vjerojatno stabilno, čak i pretežno sunčano, ali će temperatura zraka i dalje biti niža od prosječne za ovaj dio siječnja, osobito tijekom noći i jutara sa slabijim vjetrom.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Nedjelja većinom oblačnija od subote, ponegdje uz slabe oborine, te i dalje razmjerno hladna

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom suho, premda prevladavajuće oblačno, ujutro mjestimice s maglom. Sredinom dana bit će i sunčanih razdoblja. Jutro će biti osjetno hladnije od subotnjega, a danju temperatura oko 2 °C.

Magle i sunčanih razdoblja bit će prijepodne i u središnjoj Hrvatskoj. Popodne će se naoblačiti, a navečer i u noći padat će slab snijeg te će nastati tanji snježni pokrivač. Jutro će i u nedjelju biti vrlo hladno, a dnevna temperatura oko 0 °C.

Na zapadu će prevladavati oblačno, ujutro u gorju i vrlo hladno s maglom, a sunce bi prijepodne moglo provirivati na sjevernom Jadranu. U drugom dijelu dana na moru će pasti malo kiše, u gorju snijega, kojeg navečer može biti i u Istri te pod Velebitom, uz buru, koja će zapuhati i jačati. Dnevna temperatura u gorju ispod 0 °C, a na moru od 5 do 10 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, uz postupno naoblačenje popodne. Pritom malo kiše može pasti na vanjskim otocima i otvorenom moru. Umjereno jugo popodne će okretati na buru i jačati. Dnevna temperatura oko 10 °C, u unutrašnjosti oko 7 °C.

I na jugu Hrvatske prijepodne sunčana razdoblja, a zatim oblačnije, uz malo kiše na otocima i otvorenom moru. Umjeren sjeverozapadni vjetar popodne će okrenuti na jugo, a u noći na buru. Temperatura zraka između 6 i 11 °C."

Početkom tjedna promjenjivije i vjetrovitije

"Idućih dana na kopnu razmjerno vjetrovito, osobito u ponedjeljak uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Prevladavat će oblačno, mjestimice uz povremeni slab snijeg. U utorak prestanak oborine, prema kraju dana i razvedravanje, a zatim će prevladavati sunčano uz hladno jutro.

Na Jadranu uglavnom suho i vjetrovito. Puhat će jaka bura, na udare i olujna, u ponedjeljak često i orkanska. Malo kiše i snijega još u ponedjeljak može pasti u Velebitskom kanalu. U utorak razvedravanje, a od srijede pretežno sunčano. Temperatura zraka primjerena zimi, a jak vjetar dodatno će pridonositi osjetu hladnoće.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!