Utorak promjenjiv, razmjerno hladan i vjetrovit, ponegdje uz oborine

16:22 / 07.03.2022.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / Vrijeme

"I sljedećih će se dana nastaviti razmjerno hladno razdoblje, posebice na Jadranu i vjetrovito. Promjenjive naoblake bit će osobito na kopnu u prvom dijelu tjedna, te će vjerojatno tu i tamo biti slabe oborine na granici kiše i snijega. Na Jadranu će prevladavati sunčano, ali uz dojam hladnoće pojačan zbog bure, često jake s olujnim udarima, i to naročito do sredine srijede te opet od kraja četvrtka, koji će vjerojatno biti i najtopliji dan ovog tjedna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak promjenjivo, razmjerno hladno i vjetrovito, ponegdje uz oborine

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U utorak na istoku Hrvatske promjenjivo oblačno, vjerojatno i još malo snijega. Povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka oko -3 °C, a najviša od 3 do 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prolazno povećana naoblaka, ali i sunčana razdoblja. Vjetar slab, ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a nakon jutarnjih "minusa" najviša dnevna temperatura rast će do za ovo doba godine "skromnih" 8 °C.

U gorju relativno hladno, promjenjivo oblačno i uz malo snijega. Na sjevernom Jadranu većinom sunčano te osobito još ujutro i vjetrovito uz jaku buru s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Jutarnjeg mraza moglo bi biti i na zapadnoj obali Istre. Danju oko 10 °C.

U Dalmaciji uglavnom sunčano te relativno vjetrovito. Umjereno jaka bura puhat će veći dio dana pa će na otvorenome dojam hladnoće biti naglašen - unatoč pretežno dvoznamenastim vrijednostima dnevne temperature.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, prijepodne ponegdje s povećanom naoblakom, osobito prema otvorenome moru gdje bi moglo pasti i malo kiše. Bura će tijekom dana jačati na jaku s olujnim udarima, a more će kao i drugdje na Jadranu biti uglavnom umjereno valovito i valovito. Najniža temperautra od 1 od 6 °C, a najviša od 8 do 10 °C."

I dalje razmjerno hladno

"Na Jadranu idućih dana uglavnom sunčano, temperatura će tek neznatno porasti, a i dalje će biti relativno vjetrovito. Bura će postupno slabjeti tijekom srijede, ali krajem četvrtka opet će jačati i zadržat će se dojam hladnog vremena.

Baš kao i na kopnu, gdje će vjetar doduše biti malo slabiji, većinom sjeverni, ali će i sunčanog vremena biti manje. Štoviše, u srijedu i četvrtak nisu posve isključene ni slabe oborine, osobito na istoku. U sunčaniji i mirniji petak još hladnije i stoga nije još vrijeme za pospremanje zimske odjeće.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza Tomislave Hojsak, dipl. ing,. iz DHMZ-a - pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!