U ponedjeljak česta kiša, ponegdje i obilnija, uz nevrijeme, bura jača

17:44 / 07.11.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Početak radnog tjedna bit će oblačan i kišovit, osobito u Dalmaciji, gdje lokalno može biti grmljavinskog nevremena, ne samo u ponedjeljak, nego još i u utorak. Na sjevernom dijelu zapuhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare olujna. Bura će tijekom većinom suhog i djelomice sunčanog utorka prolazno pojačati i proširiti se duž obale.

Od srijede još sunčanije, a u četvrtak zbog slabog vjetra ujutro mjestimice na moru moguća magla, koje će sigurno biti u unutrašnjosti, često i dugotrajne o čemu će ovisiti najviša temperatura. Jutra će na kopnu biti hladna, pri tlu uz mogućnost slaba mraz.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je upozorila:

"U ponedjeljak valja biti na oprezu. Na sjevernom Jadranu će zapuhati bura. U Dalmaciji će poslijepodne lokalno biti obilnije kiše, a prema noći na utorak, na krajnjem jugu raste vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko- prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ -a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od kojih je posljednja:

U ponedjeljak česta kiša, ponegdje i obilnija, uz nevrijeme, bura jača

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačan i povremeno će padati kiša. Od sredine dana kiša će prestati, najprije u Podravini i na zapadu, zatim i drugdje. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sjeveroistočni vjetar puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro biti oblačno i kišovito. U drugom dijelu dana uglavnom suho, a navečer smanjenje naoblake sa sjevera.

U gorju i na sjevernom Jadranu ujutro oblačno, mjestimice s kišom, u najvišem gorju moguće i snijegom. Tijekom prijepodneva zapuhat će bura, umjerena, podno Velebita i jaka, te rastjerivati oblake duž obale.

Uz umjereno do jako jugo i južni vjetar nad Dalmaciju će stizati velika količina vlage pa lokalno valja računati na obilniju kišu, prema večeri u južnim predjelima i izraženije pljuskove te grmljavinu. Jugo u drugom dijelu dana u okretanju na buru, najprije na sjeveru.

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša češća u drugom dijelu dana, a prema noći raste vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjereno, potkraj dana i jako jugo koje će u noći okrenuti na buru. More malo do umjereno valovito, potkraj dana prema otvorenom ponegdje valovito."

Od utorka stabilnije, ali ponegdje uz mraz, maglu...

"U utorak će se oblaci na kopnu razilaziti, a vjetar će slabjeti. Još malo kiše rano ujutro može pasti na krajnjem istoku i u gorju. Sredina radnog tjedna djelomice sunčana, no ujutro će biti magle, lokalno i dugotrajne, što će utjecati na dnevnu temperaturu zraka. Jutra malo hladnija, ponegdje i uz slab mraz pri tlu.

I na Jadranu prema sredini tjedna sve više sunčanog vremena, bura će oslabjeti, a u Dalmaciji će prolazno zapuhati umjeren jugoistočni vjetar. Uz tiho i stabilne vremenske uvjete u četvrtak ujutro moguća je mjestimična magla. No u utorak će na jugu biti razmjerno oblačno, rano ujutro još su lokalno mogući obilnija oborina i izraženiji pljuskovi, dok će bura podno Velebita na udare biti i orkanska.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!