U subotu djelomice sunčano i većinom ugodno toplo, ali ujutro česta magla

07.10.2022.

14:12

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon pretežno sunčanog većeg dijela tjedna za vikend ponovno gotovo posvuda više oblaka. Pritom u subotu i češća, ponegdje i dugotrajnija magla, čak i na Jadranu, a u nedjelju uz naoblačenje mjestimice može pasti i malo kiše. Osim nje i pada temperature osvježenju će pridonijeti i umjeren sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, pod Velebitom moguće na udare i olujna.

U novom tjednu izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, uz mogućnost kiše, na Jadranu i grmljavine - u ponedjeljak na jugu, a od utorka raste vjerojatnost za kišu i u ostalim krajevima, osobito na istoku zemlje. Nakon prolaznog juga u ponedjeljak, u ostatku tjedna prevladavat će umjerena bura i sjeverozapadni vjetar.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A osim što je pripremala emisije i priloge s meteorološkim sadržajem za mnogobrojne medijske platforme HRT-a, već od emisije "Dobro jutro, Hrvatska" promovirala je i završnicu izbora za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2023. godinu, u kojoj je ponovno najviše hrvatskih fotografa i fotografija:

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu djelomice sunčano i većinom ugodno toplo, ali ujutro česta magla

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Subota će u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći djelomice sunčano. Ujutro ponegdje magla, osobito u zapadnoj Slavoniji, a popodne prolazno povećana naoblaka. Jutarnja temperatura od 6 do 9 °C, a dnevna oko 20 °C.

Jutarnja magla i niski oblaci bit će česta pojava u nizinama središnje Hrvatska - ponegdje bi se mogli zadržati i tijekom prijepodneva te usporiti porast temperature zraka. Popodne sunčanije. Najviša temperatura od 19 do 22 °C, u područjima s dugotrajnom maglom i niža.

U gorju i na sjevernom Jadranu više oblaka u prvom dijelu dana, po kotlinama gorskih područja te unutrašnjosti Istre mjestimice i magla, koje može biti ponegdje i na obali. Popodne sunčanije. Nakon tihe noći i jutra, popodne će mjestimice zapuhati slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 °C u gorju do 17 °C na otocima. Dnevna između 18 i 23 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a ujutro je ponajprije na širem zadarskom području moguća čak i magla, jer će noć biti mirna i bez vjetra. Popodne kratkotrajno slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 17 °C, a dnevna oko 23 °C.

Barem djelomice sunčana subota i za stanovnike juga Hrvatske. Nakon mirnog jutra, popodne tek ponedje slab do umjeren vjetar s mora, pa će ono biti mirno, popodne i malo valovito. Jutarnja temperatura oko 17 °C, u unutrašnjosti i niža, a dnevna ugodnih 22 do 24 °C."

Prestanak suhog i stabilnog razdoblja

"Iako je magla lokalno moguća i u nedjelju, stabilno razdoblje će završiti uz prolazno naoblačenje te pokoju kap kiše u gorju. Zapuhat će sjeverni vjetar, pa će malo osvježiti. Vjerojatnost kiše povećana je i početkom idućeg tjedna, u ponedjeljak u unutrašnjosti Dalmacije, a u utorak i na istoku zemlje.

Idućih dana u Dalmaciji će biti više oblaka nego na sjevernom Jadranu. Pritom je već u ponedjeljak na njezinom jugu moguća kiša, u utorak i grmljavina. U nedjelju će zapuhati bura, umjerena i jaka, pod Velebitom na udare i olujna. Već u ponedjeljak zamijenit će je jugo, zatim i sjeverozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!