U nedjelju toplije, ali uz južinu i sve nestabilnije, ponegdje kiša

07.01.2023.

20:51

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"U nedjelju s umjerenim do jakim jugozapadnjakom, na Jadranu jugom i južnim vjetrom bit će toplije, ali i nestabilnije, uz sve nepovoljnije biometeorološke prilike, te uz povremenu mjestimičnu kišu na Jadranu i područjima uz njega.

Izražena oborinska epizoda dolazi u ponedjeljak - uglavnom će padati kiša, na Jadranu i uz njega ponegdje i obilna, lokalno praćena grmljavinom, a probleme će stvarati i jako jugo te južni vjetar. Samo će u višem gorju biti susnježice i snijega.

U utorak smirivanje vremena, pa će sredinom tjedna sunčanih razdoblja biti više. No vjerojatnost za češću oborinu raste opet od četvrtka i na kopnu i na moru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju toplije, ali uz južinu i sve nestabilnije, ponegdje kiša

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju će na istoku Hrvatske biti barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje i maglovito uz temperaturu od -1 do 3 °C. Danju će zapuhati umjeren vjetar južnih smjerova, a prema večeri sa zapada postupno sve oblačnije.

U središnjoj Hrvatskoj prvi dio dana sunčaniji od drugog. Bit će razmjerno vjetrovito uz umjeren, mjestimice i jak jugozapadnjak te i dalje neuobičajeno toplo - popodnevna temperatura ponegdje će dosegnuti i 16 °C.

Najoblačnije i u nedjelju na zapadu zemlje. Mjestimice će padati kiša, a u gorju puhati i jak jugozapadnjak. Na sjevernome Jadranu će pak jačati jugo i južni vjetar, pa će more prema kraju dana biti sve valovitije. Najviša temperatura zraka u gorju od 8 do 10 °C, a na moru između 13 i 15 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u Dalmaciji, gdje će nedjelja proteći uz promjenjivo vrijeme te mjestimičnu kišu. Jačat će jugo, tlak postupno padati, pa će i biometeorološke prilike biti sve nepovoljnije.

I na jugu Hrvatske
nestabilno, bit će sunčanih razdoblja, ali uz promjenjivu naoblaku i mjestimičnu kišu. Zapuhat će umjereno jugo, prema kraju dana ponegdje već i jako, te će i dalje temperatura zraka biti iznad prosjeka - najviša od 14 do 16 °C."

Početkom tjedna oborine, ponegdje i obilnije

"Ponedjeljak na Jadranu oblačan i kišovit, ponegdje uz obilniju oborinu, lokalno i grmljavinu, a probleme će stvarati i povremeno jako jugo i oštro koje će navečer slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. U utorak postupno razvedravanje sa sjevera, pa je malo kiše još moguće samo na jugu. Najviše sunčanog vremena bit će u srijedu.

Srijeda će i na kopnu biti najsunčanija uz najhladnije, ponegdje moguće i maglovito jutro. Početak tjedna pak oblačan s čestom kišom koja će u višem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. U utorak prestanak oborina i i djelomično razvedravanje, a uz sjeverozapadnjak danju će biti svježije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!