22:24 / 06.06.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u ponedjeljak promjenjivo

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"Kraj vikenda na kopnu je prošao uz kišu i gmljavinu, ponegdje i izraženije pljuskove kojih će biti i u ponedjeljak.

Od utorka sunčanije i toplije, tek rijetko uz pokoji poslijepodnevni pljusak u gorskim i središnjim predjelima, no od četvrtka ponovno nestabilnije te će kiše biti i drugdje. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu noću bura, pa se najniže vrijednosti temperature neće mnogo mijenjati.", sažeta je tjedna prognoza Kristine Klemenčić Novic, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za posljednju ovosezonsku emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

I u ponedjeljak promjenjivo

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U ponedjeljak ujutro na istoku Hrvatske pretežno oblačno uz postupno smanjenje naoblake sa sjeveroistoka. Još povremeno malo kiše past će uglavnom u Posavini, a popodne može biti praćena grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Najniža temperatura zraka između 13 i 15 °C, najviša do 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj, gdje će oblaka biti više, dnevna će temperatura biti malo niža. Povremena kiša većinom u Pokuplju i Banovini, i to češće u prvom dijelu dana. Popodne smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na zapadu zemlje naoblaka promjenjiva naoblaka, a dulja sunčana razdoblja na sjevernom Jadranu. Kiša će povremeno padati najprije u gorju, no od sredine dana lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina mogući su ponegdje uz obalu. Prema večeri smirivanje. Duž obale mjestimice ujutro te ponovno navečer puhat će umjerena bura. Jutarnja temperatura zraka od 13 °C u unutrašnjosti do 19 °C na otocima. Najviša dnevna većinom od 21 do 26 °C.

U Dalmaciji podjednake vremenske prilike. Izraženiji pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su sredinom dana i rano poslijepodne, osobito u sjevernim predjelima. Navečer prastanak kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni pa će more biti mirno ili malo valovito.

Malo valovito i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku pasti malo kiše, moguće lokalno i pokoji izraženiji pljusak. Jutarnja temperatura zraka oko 18 °C, a najviša od 22 do 25 °C."

Od utorka sunčanije i toplije, ali od četvrtka opet

"U unutrašnjosti će idući dani biti sunčaniji i topliji, uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a ujutro je po kotlinama moguća kratkotrajna magla. Neće biti posve stabilno, pa pokoji poslijepodnevni pljusak u utorak valja očekivati u gorju, u srijedu ponegdje uz granicu sa Slovenijom, no u četvrtak su lokalni pljuskovi izgledni u većini krajeva.

Na Jadranu ipak stabilnije vremenske prilike. Prevladavat će sunčano vrijeme uz porast dnevne temperature. Noćna umjerena bura sprječavat će noćno ohlađivanje pa se najniža jutarnja temperatura zraka neće znatnije mijenjati. Uz više sunčana vremena i temperatura mora bit će u porastu, pa vjerujem da će mnogi rado potražiti osvježenje u njemu.", prognozirala je i komentirala za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!