U subotu u većini krajeva povremena kiša, ponegdje i obilnija

17:25 / 06.05.2022.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Razmjerno nepovoljnim biometeorološkim prilikama za vikend vjerojatno doprinosi i činjenica što je planiranje aktivnosti na otvorenom jako izazovno zbog izmjene čestih oblačnih razdoblje s kraćim sunčanim, i povremene kiše, koja je ponegdje u subotu moguća i u obliku jačih pljuskova i grmljavine. Na Jadranu kiša mjestimice može biti i žuta zbog saharskog pijeska.

Nestabilno, ali uz sve više sunca i sve češće samo kratkotrajnim popodnevnim pljuskovima potrajat će do utorka, i to uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Potom stabilnije i toplije, pomalo već s ljetnim ugođajem.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu u većini krajeva povremena kiša, ponegdje i obilnija

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Subota na istoku Hrvatske djelomice sunčana. Ujutro još ponegdje kiša, popodne poneki pljusak na zapadu. Vjetar slab ili umjeren istočni i jugoistočni, a jutarnja temperatura oko 13 °C, dnevna između 21 i 25 °C.

Središnja Hrvatska pretežno oblačna. Povremena kiša uglavom slaba - no s lokalnim pljuskovima i grmljavinom ponegdje obilnija. Vjetar slab ili umjeren sjeveroistočni. Najviša temperatura od 18 do 22 °C.

Na zapadu oblačno, povremeno s kišom, osobito čestom i obilnijom u gorju, dok će na obali sjevernog Jadrana biti česta razdoblja bez oborine. Prijepodne umjerena bura i istočni vjetar, zatim sjeverni, u unutrašnjosti i sjeveroistočni. U gorju najviša temperatura od 13 do 16 °C, na obali i otocima oko 20 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno. Vjerojatnost za kišu veća je u unutrašnjosti i na jugu. Ujutro umjerena bura, danju zapadni, sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura od 11 do 15 °C, a najviša između 19 i 22 °C.

Ništa manje promjenjivo neće biti ni na jugu Hrvatske. Mjestimična kiša i lokalni pljusak izgledniji su ujutro, a sunčana razdoblja u drugom dijelu dana. Ujutro umjerena bura, danju vjetar s mora. More malo i umjereno valovito. Temperatura zraka danju oko 20 °C."

I dalje nestabilno

"Nastavak nestabilnog vremena u danima pred nama znači da gotovo posvuda može pasti malo kiše ili poneki pljusak. Ipak bi nedjelja u unutrašnjosti trebala proći s više sunčanih razdoblja nego subota, a pljuskova će biti ponajprije u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Od ponedjeljka još više suhog vremena, pljuskovi će biti popodnevni, a u još malo topliji utorak ujutro u gorju može biti magle.

Pljuskovi će na Jadranu još biti česti osobito u nedjelju, osim na jugu. Zatim sunčanije, a kiše bi moglo lokalno biti sredinom dana, češće ipak u zaobalju. Vjetar najčešće slab do umjeren, ujutro bura, popodne s mora. Temperatura, osobito dnevna, u postupnom porastu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.


Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!