Utorak pretežno sunčan, ali razmjerno hladan, na Jadranu jaka i olujna bura

06.02.2023.

14:50

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Hladno vrijeme se nastavlja pa na kopnu zbog duljeg niza dana s najnižom temperaturom i ispod -5 °C postoji upozorenje na hladni val koji može djelovati na zdravlje. Pritom će i dalje prevladavati suho, uz dosta sunčanih sati, a povremeno umjeren sjeveroistočnjak bit će češći do četvrtka. Na Jadranu će i dalje mjestimice puhati jaka i olujna bura. Stoga treba računati na daljnja ograničenja u prometu, kao i na nastavak neuobičajeno hladnih noći, a u drugoj polovini tjedna dnevna temperatura porast će na prosječne vrijednosti za doba godine.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Njegova kolegica dr. sc. Tanja Renko za emisiju "Istrage prometnih nesreća" pripremila je i tjednu meteorološko-prometnu prognozu.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Utorak pretežno sunčan, ali razmjerno hladan, na Jadranu i dalje jaka i olujna bura

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će u istočnoj Hrvatskoj nakon vrlo hladne noći te jakog mraza i danju hladnije od uobičajenog uz tek blago pozitivnu temperaturu. Bit će pretežno sunčano, u Podunavlju uz povremeno umjerenu naoblaku te umjeren sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj
vjetar većinom slab, a uz vedru noć najniža temperatura često će biti i ispod -5 °C. Unatoč mnogo sunčanih sati danju će temperatura porasti na svega 1 ili 2 °C.

Hladno će biti i na zapadu zemlje, u gorju u noći ponegdje uz temperauturu i ispod -10 °C, a uz snježni pokrivač na tlu mnogi će reći: "Konačno prava zima na kakvu smo navikli." No, stanovnicima sjevernog Jadrana jutarnji "minusi" nisu toliko uobičajeni te će na snazi biti umjerena opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje. "Zubatom" suncu pripomoći će i jaka i olujna bura.

Bura će puhati i u Dalmaciji, uz također prevladavajuće sunčano, u mnogim krajevima i sasvim vedro vrijeme. Jutarnja temperatura od -2 do 3 °C, a najviša dnevna oko 7 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
još jedan vrlo hladan dan, no bura će ipak biti manje izražena, uz uglavnom olujne udare u prvom dijelu dana. Oprez je potreban zbog velike opasnosti na hladni val."

I u nastavku tjedna razmjerno hladno


"Hladni val će se na Jadranu nastaviti i idućih dana, ponešto oblačnijih u odnosu na utorak, a vrlo slabe oborine bit će moguće uglavnom na otvorenom moru, i to ponajprije u srijedu. Bura će još u srijedu i četvrtak biti često olujna, a u petak će značajnije oslabjeti.

U unutrašnjosti do petka
uglavnom suho i hladno. U srijedu će prolazno biti povećane naoblake, a zatim u četvrtak i petak ponovno pretežno sunčano. Puhat će većinom slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!