Ponedjeljak na moru pretežno sunčan, na kopnu ponegdje malo kiše

06.11.2022.

17:12

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Iza nas je oblačan, većinom i kišovit i vjetrovit vikend, a ispred nas mirniji tjedan, uz svježija jutra nego prošlih dana. No ipak neće biti potpuno stabilno. Malo kiše ponegdje u unutrašnjosti može pasti već u ponedjeljak, a magla će biti češća u utorak. I dok će na Jadranu biti razmjerno toplo, one u kopnenom području na toplinu s početka mjeseca podsjetit će srijeda, kada će zapuhati jugozapadnjak i jugo.

Kiša i svježije vrijeme izgledni su od četvrtka jer će zapuhati sjeverni vjetar; na Jadranu bura, moguće opet s olujnim udarima. Pritom je kiša izglednija u subotu, a u četvrtak uglavnom na sjevernom Jadranu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak na moru pretežno sunčan, na kopnu ponegdje malo kiše

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "I u ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu mjestimice može pasti vrlo malo kiše. Bit će umjereno i pretežno oblačno, a sunčana razdoblja izglednija su popodne, osobito u zapadnoj Slavoniji. Jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, dnevna od 11 do 14 °C.

Jutarnje magle može biti u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne poneka kap kiše na sjeveru, a popodne posvuda pretežno sunčano. Ujutro svježe, od 2 do 5 °C; dnevna temperatura od 12 do 15 °C.

Na zapadu zemlje prevladavat će sunčano. Ujutro mjestimice više oblaka, po kotlinama gorskih predjela magla. Podno Velebita još će ujutro puhati slaba bura, a popodne uz zapadnu obalu Istre i na otocima umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutro u gorju hladno, moguć je i slab mraz, a na obali sjevernog Jadrana toplije, od 10 do 14 °C. Danju između 11 i 13 °C u gorju, uz more od 17 do 19 °C.

Ponedjeljak će u Dalmaciji biti pretežno sunčan, prolazno s umjerenom naoblakom. Ujutro mjestimice burin, a popodne umjeren sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 16 do 20 °C.

Sunčano će prevladavati i na jugu Hrvatske, samo rijetko uz umjerenu naoblaku. Popodne će puhati umjeren sjeverozapadni vjetar, a ujutro duž obale burin. Temperatura danju od 18 do 21 °C."

Sunčanije i danju malo toplije, ali ne posvuda suho

"Idućih dana na kopnu sunčanije te danju malo toplije. Jutro će u utorak ponegdje biti maglovito i podosta hladno, a slab mraz najizgledniji je u gorskim predjelima. Jugozapadni vjetar u srijedu će donijeti topliji i vlažniji zrak pa u gorju može pasti malo kiše. U četvrtak oblačnije uz češću kišu. Zapuhat će i sjeverni vjetar pa će danju biti svježije.

Na Jadranu
sunčano, u početku i mirno s mjestimičnom maglom. U srijedu je poneka kap kiše moguća na riječkom području. U četvrtak kiša i pljuskovi uglavnom na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji bi mogli izostati. Umjereno jugo i jugozapadni vjetar u četvrtak će okretati na buru.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!