I u petak stabilno, suho pa i pretežno sunčano, ali ujutro magla, bura

06.10.2022.

18:53

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Iza nas je još stabilan dan u nizu koji će se nastaviti - ujutro s maglom koje će u petak i subotu biti češće, lokalno i dugotrajnije. U nedjelju porast naoblake, ponegdje i malo kiše, a uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar dnevna temperatura zraka bit će malo niža. Početkom novog radnog tjedna sunčanije, ali uz svježija jutra.

Na moru će u utorak, čini se, biti najoblačnije, osobito u Dalmaciji gdje uz jugo povremeno može biti i kiše. No do tada sunčana će razdoblja biti česta, u nedjelju na jugu Jadrana, a početkom vikenda na sjevernom. Nakratko će u petak zapuhati bura, da bi se jačeg intenziteta vratila u nedjelju, kada će podno Velebita često biti olujnih udara. Temperatura zraka u blagom padu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u vremenskoj prognozi na kraju "Dnevnika 2" te u emisiji "Vrijeme" poslije "Dnevnika 3" dodatno je komentirala:

"Približava se vikend i mnogi već planiraju boravak na otvorenom. Ako možete, iskoristite subotu jer će nedjelja biti nepovoljnija. No uz adekvatnu odjeću i obuću ni nedjelja nije loša."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak stabilno, suho pa i pretežno sunčano, ali ujutro magla, bura

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčan, no ujutro će mjestimice biti magle. Vjetar većinom slab ili tiho. Najniža temperatura zraka od 7 do 9 °C, najviša do 22 °C.

Podjednako ili malo toplije u središnjoj Hrvatskoj. Popodne pretežno sunčano, ali će u prvom dijelu dana, zbog izostanka vjetra, ponegdje biti magle, osobito u Pokuplju i na Banovini.

Duž obale sjevernoga Jadrana prevladavat će sunčano. Gorje će biti oblačnije, a jutro, osobito u kotlinama, maglovito. Magla se lokalno može i dulje zadržati. Na Jadranu će umjerena bura, podno Velebita i jaka, postupno slabjeti te okretati na sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 6 °C u gorju do 18 °C na otocima, a najviša dnevna između 20 i 25 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Ujutro slaba i umjerena bura, zatim sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 8 °C u zaobalju do 17 °C na obali, a najviša između 23 i 25 °C.

Oko 24 °C i na također djelomice sunčanom krajnjem jugu Hrvatske. Ujutro te ponovno navečer slaba do umjerena bura, a danju većinom slab jugozapadni vjetar. Stoga će more, temperature oko 22 °C, biti malo valovito."

I u subotu stabilno pa promjenjivije

"Stabilne vremenske prilike zadržat će se i u subotu. U kopnenom će području ponovno biti magle koja bi se lokalno mogla zadržati i tijekom prijepodneva. U nedjelju naoblačenje uz pad dnevne temperature, a malo kiše može pasti ponajprije u gorskim krajevima. U ponedjeljak zatim smanjenje naoblake no jutra će biti svježija.

Na Jadranu se temperatura zraka neće mnogo mijenjati i naoblaka će biti promjenjiva. U subotu će sunčaniji biti sjeverni Jadran, no zbog izostanka vjetra lokalno može biti jutarnje magle, a u nedjelju, kada zapuše umjerena i jaka bura, oblaka će više biti na sjevernom Jadranu. Početkom radnog tjedna zatim jugo s kojim će, osobito nad Dalmaciju, stizati sve više oblaka.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!