Utorak pretežno sunčan i razmjerno topao, mjestimice i vruć

05.09.2022.

16:35

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Kao i prvi - i drugi dan nove nastavne godine bit će većinom sunčan i razmjerno topao, ponegdje i vruć. No, već u srijedu sa zapada postupno naoblačenje, do kraja dana mjestimice uz mogućnost kiše.

Od četvrtka promjenjivo i nestabilno, te malo manje toplo, povremeno s kišom, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji na Jadranu mogu biti i izraženiji. Valja spomenuti i kako je u četvrtak velika vjerojatnost umjerenog i jakog juga.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Utorak pretežno sunčan i razmjerno topao, mjestimice i vruć

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro mjestimice magla, osobito uz doline rijeka. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 14 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz obilje sunčana vremena samo ponegdje biti male do umjerene naoblake. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, dok će u gorskim krajevima povremeno biti umjerene naoblake, ujutro mjestimice i kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, uz obalu između 19 i 22 °C. Najviša dnevna od 26 do 28 °C, na moru između 28 i 30 °C.

U Dalmaciji sunčano, vrlo toplo i vruće, u unutrašnjosti ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, pri čemu more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 20 i 22 °C. Najviša dnevna uglavnom oko 30 °C.

Obilja sunčanog vremena i topline bit će i na jugu Hrvatske. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni."

Opet promjenjivije razdoblje

"U srijedu u unutrašnjosti sa zapada porast naoblake, do kraja dana ponegdje uz mogućnost kiše. U četvrtak i petak promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova uz manji pad temperature zraka. U četvrtak će zapuhati umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Na Jadranu u srijedu pretežno sunčano, osobito u Dalmaciji, a na sjevernom dijelu uz mjestimice umjerenu naoblaku ponegdje su mogući pljuskovi. U četvrtak i petak promjenjivo, s pljuskovima i grmljavinom, ponegdje i izraženijima. U srijedu će zapuhati jugo koje će jačati, pa će u četvrtak biti jako i olujno, a u petak će postupno oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!