Berbe moguće veći dio tjedna, ali i očistite odvodne kanale

04.09.2022.

18:06

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Suša, iznadprosječno visoka temperatura zraka, požari, tuča. To je sažeti opis ovogodišnje vegetacijske sezone, koja će se još dugo pamtiti.

Iako je proteklih dana bilo svježije, u sljedećem razdoblju nastavit će se ljetni ugođaj. Najviša temperatura zraka sredinom tjedna dosegnut će oko 31 °C na kontinentu. Jutra će biti najsvježija početkom i krajem razdoblja, a tople noći na Jadranu će se zadržati do vikenda.

Suša je smanjila prinose i ubrzala zrenje mnogih kultura. Ovih dana mnogi se spremaju za berbu, koja će biti moguća veći dio tjedna, budući da će prevladavati suho i sunčano vrijeme. No, bit će i povremene mjestimične kiše. U većini kontinentalnih krajeva neće biti toliko obilna kao u gorju i uzduž Jadrana, gdje je lokalno moguća i znatna količina. Stoga budno pratite dnevne prognoze oborine i moguća upozorenja od bujica, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji. Bilo bi poželjno na vrijeme očistiti odvodne kanale.

Uz kišu, na moru će povremeno vjerojatno biti i jakog do olujnog vjetra, koji bi mogao nanijeti štete mladim nasadima te odgoditi berbu.

Sa zalazom ljeta, radovi u povrtnjacima još nisu gotovi. Kako se tlo pomalo rashladilo, sjetva i nicanje mnogih kultura je olakšano. Najvjerojatnija srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama bit će oko 26 °C, u gorju oko 24 °C a uzduž Jadrana oko 30 °C.

Pučka izreka kaže „Kakvo vrijeme na Malu Gospu nastane, takvo rado još dva mjeseca ostane“. Usporedimo li to s dugoročnim prognozama, postoji vjerojatnost da nas čeka i topla jesen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!