U nedjelju većinom promjenjivo i svježije

05.06.2021.

18:36

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Pretežno sunčana subota s rijetkim lokalnim pljuskovima nagovještava nestabilno vrijeme u većini Hrvatske u nedjelju i ponedjeljak. Pritom će pljuskovi biti osobito izraženi na sjeverozapadu Hrvatske u nedjelju. Prolazno osvježenje zamijenit će sredinom novoga tjedna ponovno uglavnom sunčani i sve topliji dani, ponegdje i vrući, na Jadranu uz jutarnji burin pa čest maestral, a prema kraju tjedna opet raste vjerojatnost za kišu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za posljednu ovosezonsku emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U nedjelju većinom promjenjivo i svježije

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U nedjelju pljuskovi s grmljavinom u Slavoniji, Baranji i Srijemu lokalno mogu biti i izraženiji, praćeni prolazno pojačanim vjetrom koji će inače biti slab. Jutarnja temperatura od 14 do 16 °C, a povremenoj kiši unatoč najviša oko 25 °C.

Osjetno svježije nego u subotu, od 22 do 25 °C, bit će u središnjoj Hrvatskoj gdje će pljuskova biti najviše, često izraženih i praćenih grmljavinom, a naoblaka promjenjiva. Prolazno će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U gorju također lokalno obilniji pljuskovi, kao i ponegdje na sjevernom Jadranu, ali uz ipak česta i suha i sunčana razdoblja - poglavito na Kvarneru, gdje bi uz malo sreće u drugom dijelu dana oborina mogla izostati. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, a temperatura će umnogome ovisiti o sunčanim razdobljima, uglavnom od 23 do 27 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano. Malo kiše može pasti ponajprije u unutrašnjosti, a ujutro ponegdje na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura u Zagori od 13 do 16 °C, na obali i do 20 °C, a danju oko 27 °C.

Najsunčanije i najstabilnije zadržat će se na krajnjem jugu Hrvatske gdje će - kao i drugdje na Jadranu - more biti većinom mirno ili malo valovito, uz umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Ujutro nekima i odveć toplo, od 14 do 19 °C, a danju do 28 °C."

U ponedjeljak još promjenjivo pa opet stabilnije

"U ponedjeljak će osvježenje stići i do juga Jadrana - uz česte pljuskove i grmljavinu, te moguće nevere na Jadranu. U utorak već smirivanje, pretežno sunčano i malo toplije, ujutro uz umjerenu buru, osobito na sjevernom dijelu, a danju sjeverozapadnjak koji će u stabilnu i još malo topliju srijedu sredinom dana ponegdje na udare biti i jak.

Na kopnu postupno smirivanje već u ponedjeljak, no valja računati na malo kiše, poglavito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. A u tim će krajevima prolazno povećane naoblake biti i idućih dana - većinom sunčanih i opet toplijih. Vjetar će pritom na kopnu biti slab ili umjeren sjeveroistočni.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!