U petak povremeno kiša, ponegdje i grmljavina, jugo, većinom manje toplo

18:35 / 05.05.2022.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Od petka do nedjelje promjenjivo, povremeno s kišom, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom, uz manje osvježenje. Puhat će najprije ponegdje umjereno do jako jugo, za vikend slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Od ponedjeljka barem djelomice sunčano, u početku još uz mogućnost mjestimične kiše.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak povremeno kiša, ponegdje i grmljavina, na moru jugo, većinom manje toplo

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak na istoku Hrvatske umjereno i pretežno oblačno povremeno s kišom, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom. Vjetar povremeno umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C.

Malo niža temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme s kišom. pa i ponekim pljuskom. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom. Puhat će većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 12 i 14 °C, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 20 °C.

U Dalmaciji većinom oblačno povremeno s kišom, a lokalno su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, uz obalu između 14 i 16 °C, a najviša dnevna od 18 do 20 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz umjerenu i povećanu naoblaku mjestimice biti kiše. Ujutro uz obalu slab do umjeren sjeveroistočnjak, a tijekom dana prema otvorenom moru jugo."

I dalje promjenjivo

"U subotu u unutrašnjosti umjereno i znatno oblačno povremeno s kišom, mjestimice vjerojatno i obilnijim pljuskovima. U nedjelju i ponedjeljak djelomice sunčano, još ponegdje uz malo kiše. Temperatura zraka bez veće promjene.

Na Jadranu u subotu promjenjivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, u subotu moguće i jače izraženim pljuskovima. U nedjelju djelomice sunčano još ponegdje uz mogućnost pljuskova, a u ponedjeljak pretežno sunčano. Na sjevernom dijelu puhat će većinom umjerena bura, a u Dalmaciji sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!