Četvrtak ujutro svjež, gdjegod magla, pa uglavnom sunčan i ugodno topao

05.10.2022.

17:51

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Prvi tjedan listopada nastavlja se stabilnim vremenom, uz barem djelomice sunčano i ugodno toplo vrijeme. Povremeno će biti i više oblaka, onih niskih osobito tijekom noći i jutra, ali i češće magle, moguće i gušće, i to ne samo u unutrašnjosti, nego u četvrtak i subotu i na dijelu Jadrana. Zamjetniji sjeveroistočnjak u većini unutrašnjosti zapuhat će tek u nedjelju, a na Jadranu će prolazne bure biti već u petak. U nedjelju se ponegdje u kopnenom području povećava vjerojatnost za poneku kap kiše, koja je još vjerojatnija od utorka, posebice na Jadranu, gdje će zapuhati jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak ujutro svjež, uz maglu, pa uglavnom sunčan i ugodno topao

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčan, povremeno s umjerenom naoblakom. Uz mirno jutro bez vjetra mjestimice će biti kratkotrajne magle, osobito uz Savu. Jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, a najviša dnevna oko 22 °C.

Pretežno sunčano i danju ugodno toplo vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro lokalno magla, a popodne mjestimice umjerena naoblaka. Nakon manje svježeg jutra nego u srijedu, temperatura će popodne porasti na 22 do 24 °C.

Magla će biti razmjerno česta jutarnja pojava u kotlinama gorske Hrvatske i unutrašnjosti Istre, no mogla bi se pojaviti i ponegdje na obali sjevernog Jadrana. Kad se raziđe, posvuda će prevladavati sunčano. Vjetar većinom slab, popodne na moru umjeren sjeverozapadni, a potkraj dana pod Velebitom će zapuhati bura. Dnevna temperatura između 21 i 24 °C, u gorju ponegdje malo niža.

U Dalmaciji ujutro uglavnom sunčano. Mjestimice duž obale burin, a gdje izostane, mogla bi nastati magla. Popodne umjerena naoblaka te će zapuhati umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Dnevna temperatura od 23 do 25 °C.

Četvrtak će i na jugu Hrvatske biti pretežno sunčan, povremenno s uglavnom visokom naoblakom. Ujutro će puhati burin, a popodne umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu i zapadni. Danju ugodno toplo uz 23 do 25 °C.".

I dalje stablno

"Bablje ljeto nastavlja se i idućih dana, no ponegdje će biti više oblaka i magle. Ona bi se u nekim nizinama unutrašnjosti mogla dulje zadržati i usporiti porast dnevne temperature. S prolaznim naoblačenjem u nedjelju ponegdje može pasti i poneka kap kiše, a sa sjevernim vjetrom stići će i svježiji zrak.

Na Jadranu do kraja tjedna barem djelomice sunčano, u petak uz umjeren sjeverozapadni vjetar i buru. Pod Velebitom će ponovno zapuhati i jačati u nedjelju te donijeti manje osvježenje na sjeverni dio. A u subotu tiho i gotovo bez vjetra, pa će rasti vjerojatnost jutarnje magle.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!