U četvrtak hladnije, ponegdje snijeg, na moru i kiša, bura, vjetrovito

05.01.2022.

16:17

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Završava iznaprosječno toplo razdoblje! Iz skoro pa proljetnih uvjeta u većini Hrvatske gotovo pa "preko noći" prelazimo u "normalnije", zimske.

Stoga će na kopnu sljedećih dana povremeno i mjestimice padati susnježica i snijeg, pri čemu je snježni pokrivač najvjerojatniji u gorju. Na Jadranu pak ponegdje kiša, uglavnom u Dalmaciji i u obliku pljuskova, a većinom podno Velebita u četvrtak će biti snijega nošenog jakom i olujnom burom, na udare vjerojatno i orkanskom.

Od petka će ipak biti više sunčanog vremena nego u srijedu i četvrtak, ali i još malo hladnije. Na Jadranu će osjećaju hladnoće pripomoći bura, ali ipak malo manje jaka nego u četvrtak. Prema otvorenome moru bit će i sjeverozapadnjaka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U četvrtak hladnije, ponegdje snijeg, na moru i kiša, bura, vjetrovito

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno. Prijepodne mjestimice snijeg, a rano ujutro u Podravini još će biti i kiše. U drugom dijelu dana prestanak oborina, prema večeri i razvedravanje. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Snijeg će povremeno padati i u središnjoj Hrvatskoj, a snježni pokrivač najvjerojatniji je u Pokuplju i na Banovini. Popodne uglavnom bez oborine, uz smanjenje naoblake sa sjeverozapada. Vjetar većinom slab.

U gorju i na sjevernom Jadranu vjetrovitije, uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, duž obale buru, podno Velebita i orkansku. Uz pretežno oblačno vrijeme u gorju će padati snijeg, stvarajući novi snježni pokrivač. Na sjevernom Jadranu uglavnom kiša, no snijega će biti u unutrašnjosti Istre te uz buru - i ponegdje na obali.

U Dalmaciji promjenjiva naoblaka i povremeno kiša, lokalno i izraženija. U unutrašnjosti je moguć i snijeg, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Puhat će umjerena bura koja će navečer jačati, no ujutro u južnim predjelima još jugo i jugozapadnjak.

Na krajnjem jugu Hrvatske umjereno i jako jugo i jugozapadnjak popodne će oslabjeti, a navečer će zapuhati bura. Zato će more biti umjereno valovito i valovito. Uz podosta oblaka mjestimice će padati kiša, lokalno moguće i u obliku pljuskova. Prema večeri temperatura zraka niža."

U nastavku tjedna promjenjivo


"Idući dani će u unutrašnjosti biti djelomice sunčani, no uz povremeno više oblaka u subotu malo snijega može pasti u istočnim predjelima, a u nedjelju u središnjim i gorskim. Bit će malo hladnije, uz većinom slab vjetar.

Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak koji će pridonijeti osjećaju hladnoće. Iako sunčanije nego na kopnu, neće biti posve stabilno, pa će u Dalmaciji u petak i subotu mjestimice pasti malo kiše, a u nedjelju na sjevernom Jadranu i susnježice.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!