16:55 / 04.09.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju većinom sunčano, uz buru, na jugu i mogućnost kiše

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

"U nedjelju i veći dio idućeg tjedna stabilno - pretežno sunčano i danju ugodno toplo, ali na kopnu uz svježa jutra, s temperaturom zraka uglavnom od 8 do 13 °C, dok će na Jadranu noći još mjestimice biti tople. Povremeno će biti umjerene naoblake, a ujutro u unutrašnjosti i mjestimične magle, osobito uz rijeke i po gorskim zavalama. U nedjelju i početkom tjedna puhat će umjerena i jaka bura, koja će uglavnom u nedjelju i ponedjeljak na sjevernom dijelu imati olujne udare.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U nedjelju većinom sunčano, uz buru, na jugu uz mogućnost kiše

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano. Tijekom dana mjestimice umjerena naoblaka, a ujutro ponegdje kratkotrajna magla, osobito uz rijeke. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, a najviša dnevna između 25 i 27 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom sunčano vrijeme. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu
pretežno sunčano, a u gorju oblačnije, ujutro mjestimice i kratkotrajna magla. Puhat će umjerena i jaka, ujutro i ponovno navečer na udare i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 17 i 20 °C. Najviša dnevna od 21 do 23 °C, na moru između 27 i 29 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, poslijepodne mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 14 do 16 °C, uz obalu između 18 i 21 °C, a najviša dnevna uglavnom između 27 i 29 °C.

Vrlo toplo tijekom dana i na jugu Hrvatske, gdje će biti djelomice sunčano, a uz povećanu naoblaku ponegdje može pasti i malo kiše, osobito na krajnjem jugu. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni."

Početkom novoga tjedna stabilno


"Idućih dana na kopnu stabilno - barem djelomice sunčano i danju toplo, uz svježe noći, osobito u gorskim krajevima. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla, osobito uz rijeke i u gorskim zavalama. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Na Jadranu u prvoj polovini tjedna
pretežno sunčano i danju vrlo toplo, uz mjestimice tople noći. Puhat će umjerena i jaka bura, na sjevernom dijelu u ponedjeljak s olujnim udarima, a prema otvorenome moru sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!